Muzej Republike Srpske u Banjaluci će raznolikim programom u subotu, 19. maja tradicionalno obilježiti manifestaciju “Noć muzeja”, čija je tema ove godine “Vino i srednji vijek”.

Program 13. “Noći muzeja” trajaće od 18.00 do 22.30 časova, a sadržaji su prilagođeni svim uzrastima. 

Koordinator manifestacije, Nataša Kovačević, rekla je da će u prvom dijelu bogatog programa biti realizovane tri radionice za djecu, a u drugom dijelu za građane će biti otvorena izložba “Priča o vinu”, uz gudački “Paladio string kvartet” i nastup Gradskog tamburaškog orkestra. 

“Specijalni dio programa jeste izložba `Kneginja`, odnosno izložba haljina banjalučke modne kreatorke Melanije Ećim, i radionica iznenađenja za djecu”, navela je Kovačevićeva. 

Ona je dodala da će u programu učestvovati i Viteško udruženje “Kozarački vitezovi”, Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, gudački kvartet “Paladio”, Gradski tamburaški orkestar, te banjalučki Poljoprivredni fakultet. 

Direktor Muzeja Republike Srpske, Miladin Savić, rekao je na konferenciji za novinare da se očekuje da će “Noći muzeja” prisustvovati više od hiljadu ljudi, među kojima i ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. 

Savić je naglasio da je Muzej Republike Srpske nedavno u Sant Peterburgu predstavio multimedijalnu izložbu o Jasenovcu, te izložbu “Zmijanjski vez svjetsko kulturno nasljeđe”. 

On je istakao da je Muzej prvi put od osnivanja daleke 1930. godine imao priliku za predstavljanje u Rusiji. 

Savić je za petnaestak dana najavio gostovanje Muzeja Republike Srpske u Moskvi sa izložbom “Zmijanjski vez”, autora i muzejskog savjetnika Danijele Đikanović. 

On je dodao da je u planu nadogradnja krova Muzeja Republike Srpske, kao i izgradnja kancelarija i izložbenog salona. 

Pokrovitelji manifestacije “Noć muzeja” su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Banjaluka. 

Prva “Noć muzeja” održana je u Berlinu 1997. godine pod nazivom “Duga noć muzeja” i vrlo brzo je postala popularna u mnogim državama. 

Izvor: Srna