U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sutra će biti obilježena Evropska noć muzeja, koja podrazumijeva bogat vizuelni i muzički program u prostoru muzeja i na platou ispred ove ustanove kulture.

Manifestacija će trajati od 20.00 časova do ponoći.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržava ovu značajnu manifestaciju, kojom se Muzej pridružuje porodici od više od 2.000 evropskih muzeja koji obilježavaju i Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja.

U fokusu ovogodišnje Noći muzeja jeste izložba “Punktumi – Zbirka inostrane umjetnosti MSURS”, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Za manifestaciju je izabrano 100, od više od 360 djela iz Zbirke inostrane umjetnosti Muzeja, od 80 autora iz 17 evropskih zemalja. 

Ovom izložbom Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u saradnji sa EU u BiH obilježava i Evropsku godinu kulturnog nasljeđa koja se održava pod sloganom “Naša baština – gdje se prošlost sreće sa budućnošću”, slaveći bogatu i raznovrsnu kulturnu baštinu Evrope.

Manifestaciju je i ove godine podržala kompanija “M:tel”. U “M:telovom” interaktivnom kutku sutra će u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, posjetioci moći da zavire u svijet virtuelne realnosti i u foto-kabini izrade svoje portrete sa pozadinama najznačajnijih slika postavke “Punktumi”.

U okviru muzičkog dijela programa na platou ispred Muzeja nastupiće banjalučki dječiji hor “Mama voks”, di-džejevi i bend “Niplpipl”.

Evropska Noć muzeja organizuje se pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska, a povezana je sa Međunarodnim danom muzeja – 18. majem, koji je svake godine fokusiran na različitu muzejsku temu.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika”.

Manifestacija Evropska Noć muzeja u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske realizuje se uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, grada Banjaluka, Delegacije EU u BiH, regionalnog biroa Uneska za nauku i kulturu u Evropi i brojnih kompanija, prijatelja muzeja.

“NOĆ MUZEJA” U ZNAKU VINA I SREDNJEG VIJEKA

Muzej Republike Srpske u Banjaluci će raznolikim programom sutra tradicionalno obilježiti manifestaciju “Noć muzeja”, čija je tema ove godine “Vino i srednji vijek”.

Program 13. “Noći muzeja” trajaće od 18.00 do 22.30 časova, a sadržaji su prilagođeni svim uzrastima.

U prvom dijelu bogatog programa biće realizovane tri radionice za djecu, a u drugom dijelu za građane će biti otvorena izložba “Priča o vinu”, uz gudački “Paladio string kvartet” i nastup Gradskog tamburaškog orkestra.

Specijalni dio programa jeste izložba “Kneginja”, odnosno izložba haljina banjalučke modne kreatorke Melanije Ećim, i radionica iznenađenja za djecu.

U programu će učestvovati i Viteško udruženje “Kozarački vitezovi”, Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, gudački kvartet “Paladio”, Gradski tamburaški orkestar, te banjalučki Poljoprivredni fakultet.

Prva “Noć muzeja” održana je u Berlinu 1997. godine pod nazivom “Duga noć muzeja” i vrlo brzo je postala popularna u mnogim državama.

Izvor: Srna