Više desetina medicinskih radnika napustilo je banjalučki Dom zdravlja i zaputilo se u zemlje EU, a oni koji su ostali rade u izuzetno teškim uslovima i pod velikim pritiskom.

To tvrde sagovornici Srpskainfo iz ove zdravstvene ustanove, koji su zamolili da im ne otkrivamo identitet, a koji ističu da se, pored sve muke koja ih je snašla, pojedini šefovi prema zaposlenima odnose krajnje nekorektno.

– Pored činjenice da nas je sve manje, prosto je nevjerovatno da se prema nama koji ostajemo odnose na način koji nije dostojan čovjeka, niti profesije koju obavljamo – ispričao je medicinski radnik čiji je identitet poznat redakciji.

Pravilo

Dodaje da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi na snazi pravilo – „Ako ti se ne radi, uzmi knjižicu i idi, ima ko hoće da radi“.

– Ovo je samo jedan od komentara kojima šefovi „nagrađuju“ šačicu preostalih medicinskih tehničara, kojima je plata 630 maraka i koja, pritom, kasni – ističe naš sagovornik.

Medicinski tehničari sa kojima smo razgovarali tvrdnju da jedan ljekar u Banjaluci na raspolaganju ima dvije medicinske sestre ocjenjuju netačnom i smatraju klasičnim bacanjem prašine u oči javnosti.

Prekvalifikacija

S druge strane, medicinski radnici su svjedoci i kako se, zbog manjka radnog osoblja, pomoćni radnici sve češće prekvalifikuju u zdravstvene radnike.

– Pitanje je kako će sve ovo izgledati za koji mjesec, najkasnije godinu, jer je čistačicama omogućeno da u samo par mjeseci završe i rade ono za šta se neki školuju godinama. Pored svega, zapošljava se i nemedicinsko osoblje, koje takođe završava školovanje u rekordnom vremenu na privatnim fakultetima i čije su plate duplo veće nego nas medicinara – dodao je odlično obaviješteni izvor iz Doma zdravlja Banjaluka.

Odlasci

Iz banjalučkog Doma zdravlja, s druge strane, poručuju da su ovu zdravstvenu ustanovu u protekle tri godine napustile 43 medicinske sestre, odnosno tehničara.

– Od toga je 21 penzionisano, za četvoro je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme, a za 18 je sporazumno prestao radni odnos. U posljednjih godinu dana Dom zdravlja je napustilo 14 medicinskih sestara – kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi i dodaju da do sada nije bilo prijave mobinga radnika, odnosno da se zaposleni nisu žalili na teške uslove rada.

Skupe greške

U Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara RS kažu da sve više maha uzima praksa prekvalifikacije majstora, vozača, pomoćnog osoblja u medicinare.

– Prekvalifikacije su velika pošast današnjice, jer su greške medicinskih sestara i tehničara veoma skupe, odnosno nepopravljive. S druge strane, ni približno nije isto kad se neko četiri godine školuje za ovaj poziv i kad se neko prekvalifikuje – kaže predsjednik ovog sindikata, Mirko Šerbedžija.

Uslovi rada

Prema njegovim riječima, medicinske sestre rade u izuzetno teškim uslovima jednog kolektivnog mobinga.

– Nemaju sredstava za rad, a za  male plate moraju da rade sve više i više, jer mnoge njihove kolege odlaze u EU. A jasno je da jedna sestra ne može da radi za dvije. Ustvari može, ali to negativno utiče na kvalitet zdravstvene usluge. Ako se nadležni i dalje ne budu bavili našim izuzetno lošim položajem, biće i gore – upozorava Šerbedžija.

Nekorektno pitanje

Na pitanje da li na poslove medicinskih sestara dolazi pomoćno osoblje koje je završilo kurs, iz banjalučkog Doma zdravlja poručuju da je „krajnje nekorektno postaviti takvo pitanje jednoj ovakvoj  zdravstvenoj ustanovi“

– Kod nas poslove medicinskih sestara-tehničara obavljaju isključivo medicinske sestre-tehničari koji posjeduju diplomu sa ovim zanimanjem, kao i uvjerenje o položenom stručnom ispitu, a sve u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima, kao i važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ustanove – naglašavaju u banjalučkom Domu zdravlja.

Izvor: srpskainfo/Nikola Morača, Maja Bašić