Sve ono što sam iznio nedavno na sjednici Narodne skupštine RS oko slučaja Davida Dragičevića stojim iza toga. Bio sam na službenom putu i vratio sam se kada je tijelo pronađeno, a o tome su me obavijestili saradnici i rekli da procedura ide dalje kao što je uobičajeno.

Rekao je ovo danas ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, tokom saslušanja pred Anketnim odborom Narodne skupštine Republike Srpske, na pitanje Branislava Borenovića kada je saznao za pronalak tijela Dragičevića.

– Ministar ne učestvuje u istrazi i propisano je ko vodi istragu. Ministar bude obaviješten o onom šta se radi. Kada je u pitanju uviđaj, postoje procedure koje su uobičajne koje se vode kod bilo kojeg slučaja. Kada se nešto desi, obavijesti se tužilac i on odlučuje da li će izaći na lice mjesta ili će policija uraditi uviđaj – rekao je Lukač.

Borenović je upitao Lukača da li je obavještavan o toku istrage, a Lukač je izjavio da se ne uključuje direktno u istrazi, ali bude obavješten o svim stvarima koja su teža krivična djela, ili ako bi mogla biti, posebno ako je nešto uznemirilo javnost.

– Poslije podnošenja izvještaja Tužilaštvu, nakon par dana čuo sam se glavnim tužiocem Lepirom i rekao da smo upoznali javnost šta je utvrđeno do sada, jer je javnost bila zainteresovana za slučaj. Lepiru sam rekao da bi bilo dobro i da Tužilaštvo izađe u javnost – ističe Lukač.

On je dodao da tužilac bude obavješten o svim koracima.

Lukač je rekao da ne zna da na licu mjesta nisu pregledali džepove na odjeći.

– Da se izađe na pres konferenciju to je bila zajednička odluka rukovodioca MUP RS. Došli smo do tog zaključka zbog velike zainteresovanosti javnosti, i da budu transparentni kao što smo uvijek bili. Nismo imali potrebe da u tom trenutku krijemo, zato smo odlučili da se održi konferencija i da se iznesu saznanja koja su mogla biti iznesena, a da se ne ugrozi istraga – rekao je Lukač.

Ponovio je da nije praksa da tužilac izlazi na pres konferencije.

Branislav Borenović je rekao je da su juče dobili odgovor iz VSTS, zbog uzimanja izjave od tužioca Želimira Lepira i Dalibora Vreća, i da im je dozvoljeno da ih ispitaju.

Lukač je rekao da se nikada ne konsultuje s vrhom svoje političke stranke o tome šta treba da uradi u istrazi.

Ministar unutrašnjih poslova dodao je i da ne zna da li će Karanov toksikološki nalaz imati dokaznu snagu na sudu.

Na pitanje Borenovića da li je upoznat sa tim da nije obavljen uviđaj poslije navodne pljačke kuće na Laušu, on je dodao da je “za to saznao kasnije”.

– Zbog toga smo napravili promjene u Policijskoj stanici Lauš. Kada je vlasnik prijavio da je opljačkana kuća, bila je nedjelja, dežurni inspektor zbog nemara nije izašao da obavi uviđaj i pozvao stranku da da izjavu. Drugi dan kada su izašli u kuću vidio je da oštećeni tu žive i da su pomjerali stvari. U tom trenutku ta krađa se nije mogla dovesti u vezu sa nestankom Davida Dragičevića – rekao je Lukač i dodao da smatra da je to propust.

“Tužioci bi mogli češće izlaziti na lice mjesta”

– Ni u jednom trenutku nisam rekao da je David opljačkao kuću, postoje snimci da je došao do te kuće. Prve informacije o tome donijela je njegova majka i taj snimak je pregledan i ona je rekla policajcima da je to njen sin i da se on krije u nekoj vikendici njenog oca. Sve sa razlogom što je mislila da bježi od policije zbog neke provale. To mi je potvrdila i kada sam bio u njihovoj kući. Rekla je da je živ i da se krije i da ga pronađu, ako treba da ide i u zatvor – istakao je Lukač.

On rekao da ne postoji problemi između tužilaštva i policije koji bi mogli dovesti da se utiče na neke slučajeve.

– Odnosi bi mogli biti bolji. Tužioci bi mogli češće izlaziti na lice mjesta, što oni ne rade. Pogotovo kada se slučajevi otkriju noću, oni to uglavnom prebace na policiju – kaže Lukač.

Lukač je dodao i da je javnost tražila da se izlazi u javnost oko ovog slučaja.

Borenović je upitao kako komentariše zahtjev DNS u kojem su naveli da su šokirani izvještajem i tražili ostavke.

– To je njihovo političko pravo – kratko je rekao Lukač.

Goran Đorđić, član Anketnog odbora, pitao da li policija RS učestvuje sa policijama regiona u borbi protiv narkotika, na što je Lukač rekao da u BIH imaju najveći broj akcija u saradnji sa policijama sa drugim državama oko svih krivičnih djela.

Lukač je rekao da su napravili najveće rezultate oduzimanja narkotika više nego ranijih godina. Što se tiče LSD, i on se nalazi među oduzetim drogama.

“Identifikovana lica sa kojim se David pozdravljao na Trgu”

Na Đorđićevo pitanje, rekao je da smatra da su ga saradnici dobro informisali o svim događajima u istrazi. Lukač je rekao i da su identifikovana lica sa kojim se David pozdravlja na trgu.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da su UKP radili sve po nalogu Tužilaštva.

Na Đorđićevo pitanje da li je zadovoljan sa laboratorijama koje imaju u MUP, Lukač je rekao da nabavljaju nove aparate i uređaju koji su im potrebni.

Na pitanje da li se ranije tražila pomoć Beograda i Zagreba za analize, Lukač je rekao da su ranije koristili usluge poligrafisanje iz Srbije, a iz Hrvatske nisu.

Foto Slobodan Vasković/screenshot You Tube

Nedeljko Glamočak, poslanik i član Anketnog odbora, je upitao zašto je istragu uzela Uprave za organizovani kriminal, Lukač je rekao da je to njihova nadležnost.

– Nadležni su za teška ubistva, razbojništva sa smrtnim posljedicama i druga teška krivična djela. Kada preuzimaju istragu sumnja se da je to takvo djelo, a istragom se utvrdi šta se tačno desilo. Preuzet je bio i slučaj ubistva u Trebinju, koji je tako i riješen. Da slučaj preuzme Uprava kriminalističke policije, napravili smo presedan, na zahtjev porodice. Izašli smo im u susret da se promijeni ekipa koja je do tada radila. Davor Dragičević je smatrao da će UKP bolje razjasniti neke stvari i da on bude uključen u istragu smo to uradili, a on se ubrzo isključio iz te istrage i nije želio da više bude dio toga – pojasnio je Lukač.

Dodao je da je SAJ izvršio pregled kanala Crkvene, preko pet kilometara, prošli su tim dijelom, jer su bile priče da postoje rešetke, međutim to nije tačno – “postoji kamenja i smeća”.

– Laptop koji je ukraden iz kuće pronađen je poslije nekoliko dana, a nađen je na ulasku u tunel – istakao je Lukač.

“Znam da opozicija priželjkuje moju ostavku”

U izvještaju Tužilaštvu je navedeno da je iz izvještaja MUP proizilazi da je riječ o zadesnoj smrti.

– U našem izvještaju nigdje nismo okvalifikovali smrt. A neću komentarisati šta je tužilaštvo napisalo. U trenutku kada smo predali izvještaj Tužilaštvu i do danas nemamo krivičnog djela – kaže Lukač.

Na pitanje Glamočaka ako se utvrdi da postoji krivično djelo i da je bilo propusta, da li će podnijeti ostavku.

– Znam da vi iz opozicije priželjkujete moju ostavku po 75 put – rekao je on.

Lukač je ponovio da se istraga vodi na profesionalan način.

– Sve što sam izjavio bilo je u izvještaju i sve što sam govorio bilo je do tog momenta. Ako se utvrdi da postoji elementi krivičnog djela i ubistva, onda treba da se svi uključe i da pronađemo toga koji je počinio krivično djelo. Svi resursi MUP su na raspologanju da se utvrdi sve činjenice i potpuna istina – rekao je Lukač i dodao da je njegova ostavka uvijek na raspolaganju i da ne misli biti ministar cijeli život.

Rekao je da je u vrijeme pronalaska tijela bio na službenom putu u Africi.

“Pres konferenciju 26. marta održali profesionalci”

Na pitanje Milanka Mihajlice da li stoji iza onog što je rečeno na konferenciji 26. marta, Lukač je rekao da te izjave do danas nisu osporene i da drugo ništa nije utvrđeno, te da su konferenciju održali profesionalci i da im ništa nije sugerisao šta da kažu.

Lukač je rekao da je bio na sastanku kod Predsjednika RS, a pored njega su bili Milorad Dodik, Davor Dragičević sa više ljudi koji su došli sa njim, načelnici uprava za organizovani kriminali i kriminalističke policije.

– Zahtjev Davora Dragičevića je bio da UKP sa Kostreševićem na čelu preuzme taj slučaj i svi su se složili sa tim. Definisali smo to da uradimo na takav način i da bi Davor imao uvid u sve što je urađano u ovom slučaju. Omogućili smo mu da vidi sve šta je urađeno i da bude uključen u sve, on se nakon nekog vremena isključio – kaže Lukač i dodao da se Predsjednik RS složio sa tim.

Sastanak sa FBI

Mihajlica je upitao da li je imao sastanak sa FBI i Lukač je rekao da jesu imali sastanak.

– Sastanak je bio kod mene u kabinetu, zatim u prostorijama MUP RS, gdje ja nisam bio prisutan. Tu su im prezentovani svi detalji do kojima smo došli u istrazi. Zamoljeni su da nam pomognu, pogotovo oko snimaka gdje su zamoljeni da ih izoštre kako bi bile jasnije. Bio je i pisani zahjtev OBA i SIPA ako imaju neka saznanja da pomognu oko slučaja – istakao je Lukač.

“Ne pratimo proteste na Trgu”

On je rekao da Uprava za borbu protiv terorizma ne prati proteste na Trgu.

Mihajlica je rekao da na blogu Slobodana Vaskovića i društvenim mrežama objavljena informacija da je od pojedinih pripadnika MUP  i krugova koji se dovode u vezu sa MUP, bilo pokušaja da se ovaj predmet vodi u drugom pravcu.

– Na tim blogovima se prave konstrukciju koje nemaju veze sa istinom i po kojima se mogu praviti filmovi – rekao je Lukač i dodao su to samo laži i manipulacije.

Drago Kalabić, član Anketnog odbora, je rekao da su na račun Lukača iznesene teške optužbe i upitao je da li su ga po osnovu toga pokrenut neki postupak protiv njega, Lukač je rekao da nije.

Lukač je rekao da Tužilaštvo nije imalo nikakve primjedbe na rad policije i da je sve urađeno profesionalno. On je odgovorio da Tužilaštvo nije tražilo da se protiv nekog iz MUP pokrene postupak zbog slučaja Davida Dragičevića.

– Ukoliko se utvrdi da je neko uradio nešto mimo zakona i procedure  – odgovaraće – rekao je Lukač.

Borenović je rekao da u obavještenju Tužilaštva u kojem stoji da su 29. marta zaprimili izvještaj i da iz njega proizilazi da se radi o zadesnoj smrti tužilaštvo zaključilo da nema uslova da se donese naredba o nesprovođenju istrage.

Pitao je Lukača da li je tražio da se ne provodi istragu, Lukač je to demantovao.

Svađa na sjednici

Na sjednici Anketnog odbora NSRS o slučaju David Dragičević danas je izbila svađa između ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i člana odbora ispred grupe “Pravda za Davida” Borislava Radovanovića, u koju se uključio i predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović.

Lukač je rekao da je došao da odgovori na sva pitanja Anketnog odbora, ali, kako je naveo “Skupština nije rekla uključite druga lica, vi ste odlučili i to poštujem”.

– Ne možete od mene kao ministra očekivati da odgovoram na pitanja čovjeka koji je optužen za pokušaj ubistva mog načelnika, zato tražim da ga isključite. Ja ću odgovoriti na sva pitanja koja mi vi ili druga članica ove grupe postavi ja ću odgovoriti, ali na njegova neću – rekao je Lukač.

Borenović je rekao da ne mora odgovoriti i da će to sve ući u zapisnik i biti podneseno u izvještaj. Nakon pauze Borenović je rekao da su ušli u nepotrebnu raspravu koja nema veze sa Anketnim odborom.

–  Hoću da vas informišem da je u Službenom glasniku objavljena odluka o formiranju odbora. Parlament nam je dao određena prava i nadležnost – rekao je Borenović i zatim pročitao njihove nadležnost i rekao da nije primjerno da reaguje na takav način.

“Vasković i Radovanović manipulišu javnosti”

Na pitanje Tešanovićeve da li zna zašto je osnovana grupa “Pravda za Davida” Lukač je rekao da kako se nada da je grupa osnovana kako bi se došlo do istine, te da je on spreman ispred ministarstva sve da uradi da dođu do istine.

– Ništa nismo sakrili, sve ćemo uraditi da se dođe do istine. Blogeri koji prave konstrukcije, manipulišu i lažu Davora Dragičevića mogu da odvedu istragu u pogrešnom smjeru. Radi se o ljudima kojim treba pažnja da dođu do medija. Samo putem institucija i tužilaštva može se doći do istine.To je jedini ispravni put za kojim se nadam da ide ova grupa – istakao je Lukač.

On je rekao da istragu ne mogu voditi ni Slobodan Vasković i Borislav Radovanović koji manipulišu sa članovima grupe i samog Davora.

– Rekli su da su završili istragu i da sve znaju, pa podnesite Tužilaštvu prijavu protiv tih osoba, taj način borbe neće dovesti do istine. Davor je dozvolio da Radovanović bude advokat. Ti ljudi manipulišu javnosti –istakao je Lukač.

“Ako grupa “Pravda za Davida” prijavi prijetnje biće sve procesuirano”

Tešanovića je rekla da članovi grupe imaju prijetnje, na šta je Lukač rekao da to prijave policiji, da će sve biti procesuirano.

Na pitanje Đorđića rekao je da ne misli da je ugrožena bezbjednost u RS.

– Grupa “Pravda za Davida” ne ugrožava bezbjednost, imaju pravo na svoja okupaljanja i da iznesu svoje mišljenje. To je dozvoljeno, a u slučaju da dođe do nasilnih dešavanja, to MUP neće dozvoliti. Nećemo dozvoliti da se dovede do paljenje gradova i institucija – rekao je Lukač.

Kalabić: “Odbor se svodi na politička prepucavanja”

Drago Kalabić, član Anketnog odbora iz SNSD, rekao je da neće da učestvuje u radu odbora zato što to postaju politička prepucavanja.

– Zloupotrebljava se moja funkcija – istakao je Kalabić.

Dok je minstar izlazio iz Ovalnog ureda, Borislav Radovanović je ironično aplaudirao.

Izvor: srpskainfo