Uz pomoć jednostavnih trikova dobićete otopljenu čokoladu poput iskusnih poslastičara.

Ako ste pokušali nekad da otopite čokoladu sami, onda znate da to nije baš tako jednostavno kako izgleda. Jedan pogrešan potez i vaša glatka poslastica iz snova može postati izgorjeli krhki nered, piše stvarukusa.rs

Na sreću, speciijalista za recepte i topljenu čokoladu, Sju Stetcel je tu da pomogne. Strasna poslastičarka je pripremala poslastice za mnoge prilike. Njena tajna je u tome da se ne naprave neke osnovne greške.

1. Ne zaboravite da osušite vaše posuđe

Prije nego što krenete, ne zaboravite da provjerite da li je vaše posuđe u potpunosti suvo. Ako samo kap vode dospije u čokoladu koja se otapa ona će postati kruta i gruba. Kada čokolada krene da se rastapa i kad se šećer pretvara u sirup tad se čestice sudaraju sa kakaom. Čokolada je dobra ako izgleda suvo i grubo.

Treba vam posuda u koju ćeš sipati čokoladu da se ponovo stegne? Ako želite bombone ili neki drugi recept gdje je potrebno da se čokolada ponovo stegne, stavite samo malo vode i dodajte puter ili krem i za kratko vrijeme dobićete ukusnu poslasticu. Ovako otopljena čokolada može biti odličan preliv za neki sladoled.

2. Ne žurite

Ono što je jako bitno ako želimo da dobijemo kvalitetnu topljenu čokoladu je to da ne smijemo da žurimo. Ukoliko nam je vatra na kojoj otapate čokoladu mnogo jaka može se desiti da ona dobije tamnu boju, da ima jak miris ili što je još gore da izgori. Zato je bitno da se ona otapa na laganoj temperaturi sve dok je ne otopite do kraja.

3. Ne štedite na dobrim stvarima

Ako želite da dobijete ukusnu i kvalitetnu čokoladu, ključ uspjeha je u korišćenju kvalitetnih sastojaka. Obratite pažnju na jedan od glavnih sastojaka, a to je kakao puter. Zato je najbolje kupiti čokoladu od različitih proizvođača, pa sami procijenite koji ukus je po vama najbolji.

Ako poštujete ova pravila, postoji velika vjerovatnoća da će vaše topljenje čokolade biti veoma uspješno.

Pa da li ste spremni da probate?