attends the "Money Monster" premiere during the 69th annual Cannes Film Festival at the Palais des Festivals on May 12, 2016 in Cannes, France.

Vjerovanje da muškarci i žene s godinama gube seksualnu moć nije ništa drugo do veliki mit…

S godinama naše tijelo počinje drugačije da funkcioniše, što ne znači da i seksualna moć opada, već samo počinjemo da je doživljavamo drukčije. Nataša Barolin Belić, seksualna terapeutkinja i savjetnica za partnerske odnose smatra da upravo zato velika razlika u godinama između partnera u nekim situacijama može biti pozitivna…

Na razgovor mi je došao muškarac s razmišljanjima o vezi koju je nedavno započeo. Naime, ima partnerku koja je mlađa od njega, čak dvadesetak godina, i on se pita hoće li ta veza uspjeti zbog njegovih godina. Plaši se da će doći do situacije kada će ona i dalje biti zainteresovana za seks, a da on više neće moći da vodi ljubav s njom. Iako je on u pedesetim, a ona u tridesetim, dobro se razumiju.

Kaže da je ona zrela žena, koja već ima iskustvo života s muškarcem. On iza sebe ima bračno iskustvo, međutim u njemu nije bilo harmonije, jer su on i bivša supruga bili dosta različiti, pa su stalno upadali u nesporazume i svađe. Sa sadašnjom partnerkom situacija je drugačija. Njih dvoje cijene slične vrijednosti i imaju slične stavove o životu. Raduju ih slične stvari i lako se dogovaraju kada bi trebalo da idu negdje ili kad žele zajedno da provedu dio dana ili vikend.

Kaže da razgovaraju o osjećanjima, i ni jedno ni drugo nije pod “ružičastim naočarima”, ne gledaju jedno drugo kroz filter koji uljepšava dobre strane, a umanjuje one loše… Imaju osjećaj da jedno drugo prilično realno doživljavaju, i upravo to im i odgovara. Ipak, on se pita da li je razlika od toliko godina bumerang koji će im se vratiti i oboje ih pogoditi.

Najviše ga zabrinjava seksualna (ne)moć, jer misli da je seksualna moć jedna od prvih funkcija koja se s godinama smanjuje ili više “ne funkcioniše” kako treba.

Seksualni kapacitet muškarca

Objasnila sam mu da godine imaju svoj uticaj na naše funkcionisanje, i to ne samo u seksualnom smislu, ali sam naglasila da je vjerovanje da muškarci i žene s godinama gube seksualnu moć, samo veliki mit.

Destruktivni mit koji nema veze s istinom. Helen Kaplan, poznata američka seksualna terapeutkinja, smatra da seksualni potencijal i erotski užitak nestaju tek kad osoba umre. Dakle, u svojoj seksualnosti možemo uživati do kraja života. Važno je znati kako biologija djeluje na naše funkcije i uzimajući to u obzir, svoja očekivanja i svoje želje treba prilagoditi realnosti.

Svakako, takvo prilagođavanje nikako ne znači da u zrelim godinama treba da prestanemo uživati u svojoj seksualnosti. Naprotiv, samo treba da se pripremimo za promjene, i da ih prigrlimo kada uslijede, kako one ne bi izazvale zabrinutost, strah, i nervozu. Seksualne reakcije i seksualni kapacitet muškaraca na vrhuncu su oko 17. ili 18. godine života. Kod žena je to krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina. Nakon tog vrhunca, i kod muškaraca i kod žena polako dolazi do smanjenja seksualnih kapaciteta.

Kod muškaraca važne promjene počinju oko 40. godine, a te promjene će kod njihovih partnerki vjerovatno izazvati zadovoljstvo. Naime, prije četrdesetih kod muškaraca su prisutne vrlo intenzivne genitalne senzacije, a kad muškarci uđu u četrdesete, one postaju više senzualne i difuzne, što partnerkama uglavnom i odgovara. Muškarci u četrdesetim stiču bolju kontrolu nad ejakulacijom i osjećaju manji pritisak za ejakuliranje, a to produžava seksualne odnose i čini ih više zadovoljavajućim i za muškarce kao i za njihove partnerke. Istraživanja na uzorku muškaraca u dobi od 51 do 90 godina pokazuju kako muškarcima u tim godinama treba više vremena da postignu erekciju, te da im je za to potrebno više direktne stimulacije polnog organa.

Erekciju mogu postići redovno i navedeno ne utiče na uživanje muškaraca i njihovih partnerki u seksualnom činu.

Muškarci nakon 70. godine života imaju manje čvrstu erekciju, ali pritisak unutar penisa ostaje dovoljan za penetraciju do duboke starosti.

Užitak ostaje

Ejakulacija kod muškaraca u dobi između 51. i 90. godine počinje da slabi, smanjuje se i broj spermatozoida, ali orgazam muškarcu pruža jednako zadovoljstvo. Takođe, istraživanje je pokazalo da neki muškarci u tim godinama nemaju potrebu svaki put ejakulirati za vrijeme seksualnog odnosa, dok je užitak u vođenju ljubavi isti kao i prije.

Promjene se događaju i u refraktornom periodu. Refraktorni period je vrijeme između dvije ejakulacije, odnosno vrijeme koje je potrebno da bi muškarac ponovo mogao ejakulirati.

Kod muškaraca od 18 godina refraktorni period traje nekoliko minuta, a kod sedamdesetogodišnjeg muškarca taj period može trajati 24 sata i duže. Muškarac u sedamdesetim neće moći da ejakulira nekoliko puta na dan, ali će moći nekoliko puta nedjeljno.

Važno je spomenuti da godine i nezdrav način života donose i neke bolesti koje mogu uticati na seksualni život. Na primjer, lijekovi za visok pritisak mogu izazvati smetnje erekcije. Dijabetes može izazvati određene promjene na krvnim sudovima koje mogu uticati na čvrstinu penisa, ali ako muškarac vodi zdrav život, pravilno se hrani i redovno vježba, može da očekuje da neće imati zdravstvenih problema koji će znatno uticati na njegovu seksualnu funkciju.

Jedan dio muškaraca sklon je uzimanju lijekova za lakše postizanje erekcije (sildenafil i tadalafil). Ako muškarac nema nuspojava i ako dobro podnosi lijek, može ih slobodno uzimati, naravno uz redovnu konsultaciju sa svojim ljekarom.

Slične godine, različita zrelost

Stavovi društva o vezama osoba među kojima je velika raz­lika u godinama vrlo su različiti. Mnogi će takve veze osuditi smatrajući da se sklapaju samo radi interesa, dok će ih drugi potpuno prihvatiti, jer misle da godine nisu važne.

Vjerujem da se stavovi o takvim vezama mijenjaju u zavisnosti od toga da li je osoba koja iznosi svoj stav imala iskustvo takve veze. Godine nose određeno životno iskustvo i zrelost, ali sigurna sam da se svako od nas može sjetiti neke sobe čija zrelost nije u skladu s njenim godinama.

Neke osobe su jednostavno zrelije od broja koji pokazuje njihovu životnu dob, a neke su, pak, nezrelije nego što bismo mogli očekivati s obzirom na njihove godine.

Vjerujem da je ta životna zrelost važna kad razmišljamo o vezi s osobom koja je znatno starija (ili znatno mlađa) od nas. U svom savjetovalištu se susrećem s parovima koji su sličnih godina, ali različitih stavova, različitih sklonosti i različite zrelosti i to im predstavlja problem u odnosu. Vjerujem da nam, kad se odlučujemo da uđemo i ostanemo u vezi s nekim, sljedeća pitanja mogu biti od pomoći:

  • Kakva sam osoba?
  • Kakva je on/ona osoba?
  • Kako možemo jedno drugome pomoći da sve više postajemo osobe koje želimo biti?

Godine ne treba zanemariti, ali im treba dati mjesto koje zaslužuju. One su samo jedna od stavki koje oslikavaju karakter osobe s kojom smo u vezi i daleko su manje važne od životnih stavova, očekivanja i načina nošenja sa životnim izazovima. Klijentu s početka ovog teksta rekla sam da samo njih dvoje mogu odlučiti je li mudro da ostanu u vezi i da se pri donošenju te odluke rukovode onime što doživljavaju jedno s drugim ovdje i sada.

Mislim da je to pravi odgovor na pitanje treba li biti s nekim ili ne. Odgovorite na pitanje kako vam je zajedno ovdje i sada, a ne kako bi vam moglo biti kad se jedno od vas ili oboje promijenite jer – život je nepredvidljiv i treba ga živjeti dan po dan.

Nataša Barolin Beli