Ljubav, razumijevanje te bezuslovna podrška i u najtežim trenucima recept su Danka (76) i Stojanke (71) Kostić za dugovječan brak, koji kod njih traje već pet decenija.

Zahvaljujući tome što su sve ove godine jedno drugom bili najveći oslonac i što ih razne nedaće nisu slomile, ostvarili su snove i zlatnu svadbu proslavili u porodičnom domu u naselju Paprikovac okruženi najmilijima.

– Imamo srećan, ljubavlju ispunjen, brak i veliku porodicu, što je najvažnije. Dva sina i kćerka te petoro unučadi naše su najveće bogatstvo – kazao je Danko Kostić.

Prisjeća se da su on i njegova ljepša polovina ljubav krunisali brakom poslije četiri godine zabavljanja. Dodaje da se za proteklih pola vijeka dešavalo i mnogo ružnih stvari na koje nisu mogli da utiču, ali da su ih ojačale i još više osnažile njihovu ljubav.

– Tek što smo počeli da se kućimo pogodio nas je razorni zemljotres 1969. godine, a do tada nam je šupa bila dom. Ipak, uspjeli smo sviti porodično gnijezdo, koje smo za vrijeme otadžbinskog rata morali često da napuštamo, jer smo oboje bili na ratištima – rekao je Kostić.

Stojanka, koja je bila medicinski radnik, dodaje da su u tim trenucima često razmišljali o tome da se možda jedno od njih više nikada neće vratiti kući. I ova hrabra žena je nerijetko bila na prvim borbenim linijama, spasavajući ranjenike. Danko, koji je po zanimanju metaloglodač, radni vijek je proveo u “Čajavcu”, gdje je ušao kao mladić, a izašao kao penzioner. Kaže da rodni list žuti, pa se ne žali ni na zdravstveni bilten iako je dijabetičar.

– Već blizu 40 godina sam “šećeraš”, pa sam se morao paziti i pridržavati savjeta ljekara. O mom zdravlju svakodnevno brine i moja supruga, pa me bolest ne sputava u mojim omiljenim hobijima – rekao je Danko, koji je strastveni lovac i ljubitelj prirode.

Da se sve prepreke mogu savladati uz ljubav i razumijevanje potvrđuje i Stojanka, koja kaže da su ona i njen suprug sve postigli zajedničkim snagama.

– Bezbroj je lijepih uspomena iz našeg braka, a najljepše su u vezi sa našom djecom, a nakon toga i unučićima. Trudili smo se da djecu učimo tome da su ljubav, poštovanje i tolerancija najvažnije u svakom braku, a oni su se ugledali na nas i taj “recept” prepisali i u svojim porodicama – kaže Stojanka.

Na njene riječi se nadovezuje Danko, koji govori da je veoma važna i komunikacija.

-Mladi treba da razgovaraju, druže se. Mi smo bili više zauzeti, pa smo ipak nalazili vremena za prijatelje, druženje u prirodi, hobije… Danas je drugačije, svi negdje žure i to se mora promijeniti kako bi svima bilo bolje – poručuje Danko.

Inovator

Marljiv rad u nekadašnjem gigantu “Čajavcu” se veoma cijenio, a najbolji radnici su redovno bili nagrađivani. Jadan od njih bio je i Danko Kostić, koji se sa svojim inovacijama nadmetao širom bivše Jugoslavije, o čemu svjedoče medalje i priznanja.

– Bio sam inovator, vječiti takmičar, volio sam druženje, a nadmetao sam se sa najboljim metalcima u svim našim tada velikim industrijskim mjestima – kazao je Danko, koji je prvak BiH bio 1976, a drugoplasirani te godine u cijeloj Jugoslaviji.

Izvor: glassrpske