Banja Luka će od 6. do 8. septembra biti domaćin prvog „Kuvo gejming festa“, međunarodnog festivala gejmera. Ovaj događaj, kako je najavljeno na jušerašnjoj konferenciji za novinare, imaće takmičarski i festivalski dio.

U ime organizatora, Sergej Sliško kazao je da će takmičarski dio početi tokom ove sedmice, a festivalski od 6. do 8. septembra na Kastelu, kada će biti održane brojne edukativne i zabavne radionice i drugi sadržaji za gejmere.

-Takmičenje će biti međunarodnog karaktera i u toku se pregovori sa ruskim, njemačkim, turskim i španskim ekipama koje ćemo zvati direktno u ligu, tako da ćemo na Kastelu imati ekipe iz cijelog svijeta – naglasio je Sliško.

„Kuvo gejming fest“ je podržao Grad Banja Luka, a gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da se ovaj projekat potpuno uklapa u koncepciju Banje Luke kao otvorenog grada, koji želi da se pozicionira na regionalnoj mapi u svim oblastima.

– Ovo je jedna nova oblast koja dolazi sa novim tehnologijama i u kojoj je puno mladih angažovano. Sigurno je da Banja Luka može da se nametne kao regionalni centar u ligi i takmičenjima koja postoje. Našli smo se u ovoj priči da budemo ne samo domaćin, već i partner – rekao je Radojičić i precizirao da će Grad ustupiti određene prostore za potrebe održavanja ovog festivala.

On je izrazio očekivanje da će to biti jedan novi događaj u našem gradu, koji će nam dati još jednu dodatnu dimenziju u onome što imamo, a to su da budemo grad sporta, kulture i mladih.

U tom smislu, kako je kazao Radojičić, u proteklom periodu u Banjoj Luci su održani i Balkan tjub fest, regionalni festival bajkera, polumaraton i mnogi drugi događaji sa međunarodnim predznakom.

Član tima ovog festivala i direktor agancije „Akvarijus“, Brankica Janković, kazala je da je ta agencija rado podržala ovu ideju koja je stigla od mladih, te istakla značaj ovog festivala sa više aspekata.

-Tu su sportska i kulturna dimenzija, te određeni turistički potencijal, za koje vjerujem da ćemo zajedničkim snagama sa Gradom znati iskoristiti na najbolji mogući način – zaključila je Jankovićeva.

Specijalni ambasadori predstojećeg događaja su regionalne zvijezde kada je riječ o jutjub sceni, Čoda i Baka Prase, koji su prisustvovali današnjoj konferenciji za novinare.