Plaža Vrućica bogata izvorima tople mineralne vode dobila je još jednu banju za kupanje zahvaljujući udruženju „Eko-kultura“ koje predano radi na uređenju ove jedinstvene lokacije u Banjaluci.

Nova banja „srce“, kako su je aktivisti nazvali, sagrađena je pomoću kesa i betona, a ovu novu tehniku članovi udruženja su primjenjivali i ranije, kada su pravili kaskade za sunčanje.

Kako kaže predsjednik udruženja, Dragoslav Kantar, na ovoj lokaciji sada ima šest banja, a njihovi članovi uredili su i ostale bazene kako bi se u vrelim danima mogli koristiti u punom kapacitetu. Ovu plažu u Srpskim Toplicama dnevno zna posjetiti i više od 300 ljudi.

– Otkako su počeli topliji dani, već oko devet časova dolaze prvi kupači, a reakcije ljudi na sve što radimo su odlične. Svi su zadovoljni i stariji i djeca što se mogu ovdje okupati i plan nam je da i dalje nastavimo održavati  plažu, da je uredimo za građane kako bi je mogli sa uživanjem koristiti- istakao je Kantar.

Udruženje postoji i vrijedno radi više od decenije, a članovi redovno čiste plažu i od smeća. Uradili su i projekat “Kolijevka Banjaluke” sa željom da se iskoriste potencijali termalnih izvora i banja i cijeli prostor prilagodi građanima i turistima.

– Projekat su nadležni podržali, ali samo deklarativno, mi sami finansiramo sve radove, ne pomažu nam ni kada je čišćenje u pitanju. Tražili smo i sastanak u Gradskoj upravi da razgovaramo o unaprijeđenju ove lokacije, ali još nema odgovora- govori Kantar i podsjeća da u posljednje vrijeme problem pravi i kanalizacija koja se uliva u obližnji botanički vrt, na šta su takođe bezuspješno ukazivali dežurnim službama.

Podsjetimo, Agencija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, proglasila je 2004. godine tople banje nacionalnim spomenikom.

Ljekovita voda

U naselju Srpske Toplice nalazi se niz izvora sa toplom mineralnom vodom za koju kažu da liječi reumatizam, probleme sa srcem i različite kožne bolesti, a sa jednog od izvora voda se koristi i za piće. Na plaži se nalazi nekoliko geotermalnih izvora: banja “Direklija”, “Kraljičina banja” i lekoviti izvor “Šugavica”.

Izvor: srpskainfo