Međunarodni festival “Kozara etno”, koji organizuju KUD “Piskavica” i Turistička organizacija grada, po 14. put biće održan u Banjaluci, i to od 29. juna do 2. jula.

Pored domaćina, najavljen je dolazak učenika iz Kipra, Slovenije, Indije, Meksika, Bjelorusije, Srbije, Hvratske i BiH.

Kozarski etno prikazuje kozarskog čovjeka, kako se nekada živjelo na Kozari i Potkozarju kroz prezentaciju tradicionalnih običaja, kulture i domaće kuhinje. Manifestacija je obojena autentičnim etno zvukom kroz Festival izvornih pjesama i sviranja u kojem učestvuju grupe sa kozarskog područja kao i gosti iz inostranstva, a ovogodišnje tema je “djevojačka moba”.

Prva dva dana festival će se održati u potkozarskom selu Piskavica, dok će se druga dva dana manifestacija sa festivalom svjetske etno muzike održati na tvrđavi Kastel.

Program počinje 29. juna tematskom izložbom i prikazom tradicionalnog običaja “ženska moba”, smotrom folklora, a biće izabran i par u najoriginalnijoj narodnoj nošnji.

Narednog dana biće održan stručni seminar „Tradicionalne pjesme i igre sa područja Kozare, Imljana i Kupresa“, nastup pjevačkih i muzičkih grupa, kao i Festival izvorne pjesme i tradicionalnih instrumenata. Pažnju posjetilaca sigurno će privući i tradicionalne sportske aktivnosti.

Kozara etno Fusion održaće se 1. jula na tvrđavi Kastel, nastupaju: etno grupe “Etnotrip”, “Trag”,Orkestar Estampas de Mexico, a najavljene su i  modne revije KUD „Čiče“ i etno galerije „Duga“.

Defile učesnika manifestacije proći će i centrom Banjaluke 2. jula, dok će u večernjim časovima biti prikazan običaj „ženska moba“, kao i umijeća izvornih plesnih, muzičkih i pjevačkih grupa.

Osnovna ideja manifestacije je da se pokažu zapostavljeni i zaboravljeni narodni običaji kao turistički potencijali planine i Potkozarja, te ukaže na nove pravce turističke ponude kroz ruralni turizam kao i zaštitu i očuvanje kulturnih i prirodnih vrijednosti kozarskih sela.

Manifestacija Kozarski etno svake godine ima određenu temu i svake godine predstavlja različite seoske aktivnosti koje su se u potkozarskim selima izvodile u kući i polju. U skladu sa temom organizuju se performansi, izložbe, prezentacije i drugi kulturni i turistički sadržaji.

Običaji kao što su kosidba, žetva, prerada tekstila, spravljanje domaćih specijaliteta, svatovi, slava, babine i drugi, privuku veliku pažnju posjetilaca koji imaju priliku da se upoznaju sa tradicionalnim aktivnostima, ali i da u njima učestvuju.

Izvor: srpskainfo