Ljeto počinje i vrijeme je da izvadite svoje omiljene sandale iz plakara i počnete da planirate odmor.

Gdje god provedete ova tri ljetnja mjeseca, vodite računa ne samo o zaštiti kože od ultravioletnog zračenja, već i o vašem vjereničkom prstenu ili burmi.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da zaštitite od oštećenja vaš najdraži komad nakita.

Uticaj ljetnje toplote

Neke vrste metala i dragih kamenja se mogu promijeniti nakon dugotrajnog izlaganja sunčevoj svjetlosti. Posebno je osjetljivo poludrago kamenje, kao što su ametist, citrin, topaz i akvamarin koji reaguju na visoku temperaturu i visoku vlažnost. Pokušajte da ograničite efekat sunčeve svjetlosti na prsten tokom perioda odmora.

Krema za zaštita od sunca – šteti ili koristi?

Naravno, zaštitno sredstvo je neophodno za vašu kožu, ali čini više štete nego koristi vašem prstenu. Sredstva za zaštitu od sunca su otporna na vodu, pa ako krema završi na prstenu, nanijećete sloj filma preko kamena, koji će ga spriječiti da sija. Kreme i losioni se takođe mogu osušiti i zaglaviti u prstenu, pa obavezno uklonite prsten prije nanošenja losiona. Ako se situacija sa osušenom kremom u prstenu desi, pokušajte pažljivo da očistite ostatke četkicom za zube, sapunom i vodom.

Da li treba plivati u bazenu sa prstenom?

Prema draguljarima, hlor neće oštetiti dragocjeno kamenje (naročito dijamante), ali će negativno uticati na neke vrste poludragog kamenja. Oni mogu nestati od produžene izloženosti hemikalijama. Osim toga, hlor može izazvati promjenu boje vašeg prstena. Bijelo zlato je prekriveno bijelim rodijumom, da bi bilo potpuno bijelo. Ovaj premaz se može vremenom istrošiti, što rezultira prirodnom žutom nijansom zlata koji se pojavljuje. Hemikalije u hloru mogu ubrzati ovaj proces.

Odmor u vikendici

Ako tokom ljetnje sezone brinete o cvijeću i povrću, budite pažljivi sa prstenom. Iako je dijamant najkvalitetniji od svih vrsta dragog kamena, on nije neuništiv. Kamen se lako može slomiti ili oštetiti. Metal prstena se takođe može ogrebati tokom vrtlarstva, pa zato uvijek nosite zaštitne rukavice.