Mladi sve češće tokom raspusta nalaze sezonske poslove kako bi olakšali roditeljima i zaradili dio novca za ljetovanje ili džeparac.

Mature su prošle, škola je završena, a ni ispita neće biti neko vrijeme. Banjaluka je omladini dala tromjesečni raspust, koji oni sve češće koriste kako bi nešto i zaradili.

U razgovoru sa banjalučkim maturantima saznali smo da je odlazak u inostranstvo, ili na more, na mjesec dana jako popularan, kao i da mnogi mladi sezonski rade i u svom gradu.

– Drugarica i ja zajedno idemo u Njemačku. Radićemo u jednom zabavnom parku, a poslije toga ćemo produžiti u Beč. Posao smo našle preko jedne agencije, jer nismo htjele da tražimo od roditelja novac i za more i za Beč – ispričala je Ivana S. (18), te dodala da je prošle godine tokom cijelog raspusta radila kao hostesa i zaradila zahvalan džeparac.

Ni studenti ne gube vrijeme, oni čiji roditelji već rade u inostranstvu, redovno odlaze bar na mjesec ili dva da zarade i do 1.000 evra, te plate sebi ljetovanje i još dosta i uštede.

Poslovi poput čuvanja djece, rada kao pomoć u kuhinji ili čuvanje neke starije osobe banjalučkim studentima i te kako dobro dođu.

– Već treću godinu idem u Austriju i pomažem vlasniku jednog restorana oko uređivanja vrta. Fino zaradim, a u svakom slučaju je bolje nego da sjedim kod kuće – kaže student Đorđe Simić.

Sudeći po svemu, mladi su se posljednjih godina trgnuli i odlučili da ne zavise stalno od roditelja.

– I to je jedan od zapadnjačkih trendova koji je konačno zahvatio i našu omladinu. U svijetu je najnormalnije da studenti rade i studiraju, samo je kod nas to tek sada došlo na red. Sezonski poslovi su dobra stvar za mlade, jer to što zarade potroše na sebe, a ne opretećuju roditelje – kaže ekonomista Anita Vuković.

Dodaje da su sezonski poslovi odlična prilika da mladi vide kako je sam zaraditi novac i kako je uopšte raditi.

– Bilo da nađu posao konobara, hostese ili frizera u Banjaluci ili da čuvaju djecu ili rade u hotelima vani, mladi će sebi zaraditi džeparac i vidjeti da to nije baš isto kao kada ti ga daju roditelji – dodala je Vukovićeva.

Ljeto u Americi

Među studentima je sve popularniji program “work and travel” pomoću koga provedu nekoliko mjeseci u Americi.

Studenti preko okeana rade sezonske poslove, a kući se vrate sa mnogo iskustva, ali i dobrom zaradom.

Izvor: srpskainfo