Noćima ne spavam, nekoliko puta sam završila i u bolnici, jer stalno razmišljam o tome da djeca ovdje nisu bezbjedna i da se kuća svaki čas može srušiti na nas.

Ovim riječima Jela Strika opisuje trenutno stanje u kome se nalazi njena kuća u Ulici Vojvode Sinđelića 42, u kojoj živi desetoro ljudi.

Jelinu kuću, za koju tvrdi ima građevinsku dozvolu, klizište je nakrivilo za oko 15 cm, stepenište je odvojeno od kuće, a zidovi su na nekoliko mjesta popucali. Njihova agonija traje već pet godina, a tvrde da su o svemu obavijestili i nadležne, koji su nekoliko puta bili u kontroli.

– Beton je pukao i ispred kuće i iza nje. Sve se odvaja, duša me boli za svim, jer više ništa ne mogu da radim već samo razmišljam o ovome. Žena iz komisije mi je sama rekla da nam ne bi dala ni dan da budemo ovdje, samo da ima gdje da nas smjesti – priča Jela dok pokazuje pukotine po zidu i dijelove kuće koji su se već odvojili.

Klizište na Paprikovcu jedno je od 142 u gradu, a mještani se u strahu pitaju kada će oni doći na red. Prije tri godine ulica je sanirana, urađen je novi safalt, te nova kanalizacija, međutim, mještani kažu da je situacija od tada još gora.

– Kada su zakopavali cijevi jedna je pukla i sva voda izlazi i nje. Ja sam ih pitala šta rade i jel vide da tu ima problem, ali oni su samo stavili neki lim. Nema smisla ono što se ovdje dešava, sve nam je uništeno, a nagib se u kući svaki dan se sve više osjeti. Ja samo mogu da sjedim i plačem – priča Jela, sa kojom u kući žive i tri unučeta.

Kako tvrde mještani, zbog loše kanalizacije voda se sliva direkt ispod njihovih kuća i da svaki dan postaje sve gore. U kući teško da mogu staviti tanjri put supe, a ulica se nalazi samo 10 minuta od centra grada.

Nadležne su, kažu, obavijestili i još uvijek se nadaju da će neko doći, popraviti kanalizaciju i osigurati kuće da se skroz ne sruše.

– Obraćali smo se svima, ništa ne vrijedi. Ljudi izađu naprave zapisnik i ništa poslije. Kanalizaciju samo dođu malo pročište i to je to. Ulica tone, kanalizacija nije u redu i sve se sliva ispod kuće – rekao je Branko Strika, dodajuću da nadležni uvijek govore da nema novca.

Iako problem još nije riješen, nadležni su ipak nešto radili, međutim, bezuspješno. Stepanice koje su trebale riješiti dio problema i stajati uz potporni zid, nakon mjesec dana su se počele odajati i sada su totalno neupotrebljive.

Iz Gradske uprave juče nisu odgovorili na naša pitanja, ali su još prošle godine poručili da su upoznati sa problemom i da će ga u skorije vrijeme riješiti.

Jeziv asfalt i protesti u najavi

Mještani čije kuće za sada nisu ugrožene, strahuju da će uskoro doći i oni na red.

– Ovo je vještački napravljeno klizište zbog loše urađene kanalizacije. Stalno dolaze neki stručnjaci, gledaju i analiziraju, niko ništa da poduzme. Koliko znam, 250.000 KM je potrošeno na ovih 200 metara puta, a tada su još veći problemi nastali – tvrdi Zoran Ninić, koji je u rupu na asfaltu gurnuo ruku skroz do lakta.

Ogorčeni mještani ne znaju više kako da se bore sa ovim problemima, jer ne mogu mirno spavati u svojim kućama, pa razmišljaju o protestima i velikoj blokati saobraćaja u ovom dijelu naselja.

Izvor: srpskainfo