Sezona uređenja terasa uveliko traje, a prije nego što počnete sa realizacijom svojih zamisli obratite pažnju na ove prijedloge.

1. Ni jedan balkon nije premali. I minijaturni balkon je dovoljan za ležaljku i nekoliko cvjetova koji će uljepšati vašu svakodnevicu.

2. Ne, nije sve tako skupo i nedostižno. Umjesto da kupujete gomilu biljaka, visećih teglica, nove stolce, sto, roštilj… dobro proučite što možete iskoristiti od već postojećih stvari. Na primjer, biljke uopše ne moraju visiti na ogradi balkona. Možete ih staviti na police, a za tu svrhu poslužiće i stari regal koji možete prebojiti ili presvući dekorativnom tapetom.

3. Uložite u detalje, ali odredite prioritete. Naime, poznato je da jastuci, stolnjaci, ležaljke blijede i mijenjaju boju. Naš savjet je, nemojte robovati stvarima, ako već na početku ljeta odlučite ili ćete svake sezone kupovati sav novi tekstilni asortiman ili ćete se jako disciplinovati. Obje odluke su legitimne.

4. Zaštita od sunca je tema za sebe i za nju ne postoji jednoznačan odgovor. Pokretne tende su odlično rješenje za balkone, suncobrani praktično i jeftino rješenje za lođe, roletne su vrlo efikasno, ali i često neestetsko rješenje. Uvijek je dobra opcija i pergola sa biljkama puzavica poput bršljana i loze, a divni su i bambusi koji stvaraju predivan doživljaj i štite od sunca i pogleda.

5. Atmosfera, da to je ključna riječ koja je kod uređenja prostora najvažnija. Ni jedna biljka, komad namještaja, tenda, pločice, pod ne može uraditi mnogo, ako niste stvorili atmosferu neophodnu za opuštanje.

Solarne lampice, svijeće, lanterne, diskretna podna rasvjeta, neki zanimljiv plakat na zidu, slika, zanimljive posude, tekstili i razni detalji, to su one stvari sa kojima ćete zamaskirati sve nesavršenosti prostora i s kojima ćete stvoriti atmosferu koji želite.

6. Najčešća greška? Pretrpanost. Jednostavno, balkon ne može istovremeno biti spremište bicikla, starih stvari koje ne koristite i divna oaza opuštanja.

#balcony #balconyinterior #homedecor #interiordesign #interiorideas

A post shared by Susana Reina (@jenyse_reina) on

7. Još veća greška je što se većina ljudi fokusira samo na biljke, a ne na stvaranje ambijenta. Mnogo ćete postići ako obojite ogradu ili zid, stavite lijepu garnituru za sjedenje, rasvjetu, lijep pod…

8. Ukratko, uređenju svog balkona, lođe, terase, vrta bez obzira na veličinu i budžet kojim raspolažete pristupite jednako kao da uređujete svoj dnevni boravak, jer to zapravo i on mora postati, vaša ljetnja rezidencija na otvorenom.