Stevo Selak, banjalučki kipar i književnik, napravio je novu skulpturu, ovaj put u čast švedskoj princezi Viktoriji.

Ideju je, priča on, dobio sasvim nenadano, kroz razgovor sa prijateljem.

– Moj prijatelj Damir Tifić živi u Švedskoj. On je Bošnjak. Kćerki je dao ime Viktorija. Pitao sam se zašto jedan Bošnjak kćerki daje to ime. Kaže on: „U Švedskoj ima princeza koja se zove Viktorija. Narod je jako voli. Jako je dobra prema njemu. Svi je obožavaju.“ Ona je najstarije dijete kralja Karla XVI Gustava i kraljice Silvije od Švedske i prestolonasljednica. Zbog njegove priče i podataka, koje sam o njoj našao na internetu, oduševljen sam. Najviše mi se sviđa to što princeza pomaže svom narodu. Nije kao ovi naši, koji od naroda samo uzimaju, a ništa ne daju – ističe Selak.

Njena skulptura je, objašnjava on, željezne konstrukcije, koja može da traje 1.000 godina.

– Ona je moj deveti kip i od svih koje sam do sada radio ona je ubjedljivo najbolja. Nju sam radio sa toliko ljubavi da to riječima ne mogu da opišem. Poslao sam šefu Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnom predstavniku EU ambasadoru, Lars-Gunar Vigemarku, pismo i sliku kipa princeze Viktorije i pozvao ga da dođe da ga vidi, ako želi – kaže Selak.

Stevo Selak

Svi kipovi Steve Selaka

Geplaatst door Srpskainfo.com op Donderdag 21 juni 2018

Nova knjiga

„Život Jovanov“, Selakova najnovija knjiga, koja je objavljena prije mjesec dana, predstavljena je do sada u Banjaluci, Kostajnici i Gradišci.

– Ova knjiga govori o zločinu i kazni, o stradanju naroda, o praštanju i ljudskoj duši. Jovan je moj otac. On je imao veoma težak život. Njemu je otac ubio majku. Robovao je u toj kući, a onda su ga ustaše pokupile i odvele u logor Stara Gradiška, pa u Mlaku, potom u Jasenovac. On je jedini čovjek koji je preživio spaljivanje crkve u kojoj je tada stradalo više od stotinu djece. I njegov dalji život nije bio nimalo lak… Fakultet političkih nauka predložio je da „Život Jovanov“ bude lektira u školama u RS. Počeo sam pregovore sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, dao im knjigu na čitanje, dobio pohvale, ali još nema ništa konkretno. Prošlo je već 20 dana, ali ministar Dane Malešević me više ne zove – rekao je Selak.

U narednom periodu, dodaje on, knjiga bi trebala biti predstavljena i u Mrkonjić Gradu i drugim opštinama.

– Ne znam ništa tačno, jer nemam mnogo slobodnog vremena, a i namjeravam da odem odavde, jer sam kao čovjek razočaran u ovu državu – najavio je Selak.

Izvor: srpskainfo