Javni fond za dječiju zaštitu RS poslodavcima za naknadu plata za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva mjesečno isplaćuje oko 2,3 miliona KM, a sva prethodna dugovanja prema privatnom i javnom sektoru su izmirena.

Istakli su ovo u Fondu za dječiju zaštitu i dodali da redovno izvršavaju sve obaveze iz oblasti dječije zaštite.

– Dugovanja koja smo imali prethodnih godina postepeno smo smanjivali i danas smo u situaciji da iz tekućih prihoda i redovnih transfera iz republičkog budžeta redovno izmirujemo sve obaveze, tako da nemamo dugovanja za naknadu plata za porodilje – rekli su u fondu. Istakli su da pravo na refundaciju naknada za plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva imaju isključivo poslodavci koji ispunjavaju sve uslove propisane Zakonom o dječijoj zaštiti.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Dragutin Škrebić, ističe da poslodavci nisu u potpunosti zadovoljni na koji način je riješeno finansiranje porodiljskog odsustva, ali da će izdržati do 2020. godine kada bi ono trebalo u potpunosti da pređe na teret Fonda dječije zaštite. Dodao je da su već vidljivi pomaci kada je riječ o sporazumu o izmirenju dugova koji je Unija potpisala sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

Realni sektor je već počeo da uplaćuje dugovanja i nadam se da će dogovor biti poštovan – rekao je Škrebić.

Izvor: glassrpske