Da li ste znali zašto je cink važan? Cink je esencijalni mineral. Spada u mikroelemente, jer se u organizmu nalazi u maloj količini. Najveće koncentracije cinka se nalaze u kostima, zubima, kosi, koži, jetri, mišićima, bijelim krvnim zrncima i testistima.

Koje su osnovne uloge cinka u organizmu?

* Cink je sastavni dio preko 200 proteina, pa je tako uključen u procese regulacije rasta i razvoja, kao i stimulacije plodnosti, a potpomaže i varenje.

* Između ostalog, cink je supstanca koja ublažava simptome prehlade. Neka istraživanja su pokazala da on blokira važan enzim rinovirusa, jednog od najčešćih prouzrokovača prehlade, a time sprečava njegovo umnožavanje i širenje po organizmu. Objedinjavanjem rezultata brojnih studija, zaključeno je da ovaj pozitivan antivirusni efekat cink ispoljava samo kod odraslih, ali ne i kod djece.

*Smatra se da cink ima antioksidativni efekat koji štiti od prijevremenog starenja kože i mišića, iako studije pokazuju različitu efikasnost.

* Cink u većim količinama ubrzava zarastanje rana nakon povreda.

* Preparati koji sadrže cink štite kožu od sunčanih opekotina ljeti i promrzlina zimi.

* Ako se nanosi u tankom sloju na kožu pri svakom povijanju bebe, štiti od pojave osipa.

* Važno za pušače – cink je antagonist («protivnik») kadmijuma. Za kadmijum je poznato da je jedan od prouzrokovača karcinoma pluća i prostate, a prisutan je u cigarama.

* Značajnu ulogu ima u formiranju kostiju, kao i u aktivaciji vitamina A u vezi procesa vida.

* Jedinjenja cinka se dodaju pastama za zube, zbog prevencije neprijatnog zadaha, a široko se primjenjuju i u šamponima protiv peruti.

* Bol u stomaku kod gastroenteritisa se značajno smanjuje unošenjem cinka.

* Muškarcima je cink značajan za prevenciju benigne hipertrofije prostate i podizanje nivoa plodnosti putem povećane produkcije sjemene tečnosti.

Koje namirnice sadrže cink?

Crvena mesa, posebno govedina, jagnjetina i jetra – imaju najveći sadržaj cinka. Sa druge strane, krompir – koji je čest na našoj trpezi, veoma je siromašan cinkom. Ovog elementa ima u pšenici, kukuruzu i kupusu, a u nešto manjoj mjeri i u pasulju, kikirikiju, orasima, bademima, sjemenu bundeve i suncokreta. Ostalo voće, u poređenju sa povrćem, znatno je siromašnije cinkom.

Sadržaj cinka u namirnicama mg Zn/100 g
ostrige 7
jetra 6
govedina 4
pšenica 4
sir 3
škampi 2
jaja 1
mlijeko 0,4
voće < 0,15

Majčino mlijeko sadrži dva miligrama cinka, što u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe bebe tokom dojenja. Međutim, to nije slučaj sa kravljim mlijekom, pa  mora da se doda cink, kako bi se obezbijedio neophodan dnevni unos tog elementa.

Kada se javlja nedostatak cinka?

Deficit cinka je rijedak u razvijenim zemljama. Najčešće je njegov nedostatak posljedica neadekvatne ishrane, ali može da se javi i u sklopu drugih stanja, kao što su: malapsorpcija, neka urođena oboljenja (enteropatski akrodermatitis), hronična oboljenja jetre ili bubrega, anemija srpastih ćelija, šećerna bolest, maligne bolesti. Namirnice koje sadrže puno fitata, kao što su cerealije i mahune, zatim kofein iz kafe i čaja – smanjuju apsorpciju cinka.

Koje su najčešće manifestacije nedostatka cinka?

Pošto je većina simptoma i znakova nedostatka cinka nespecifična, dijagnoza blage deficijencije se teško postavlja.

Dugotrajan nedostatak cinka kod djece dovodi do patuljastog rasta, nerazvijenosti polnih žlijezda, kožnih promjena, slabljenja imuniteta, a takođe i do oštećenja čula ukusa, ćelavosti, anoreksije, noćnog sljepila, anemije, letargije i sporijeg zarastanja rana.

Nedostatak cinka u trudnoći može da dovede do malformacija (anomalija) ploda i male porođajne mase djeteta, ali može da komplikuje i sam porođaj.

Kolike su dnevne potrebe za cinkom?

Potrebe za cinkom prema uzrastu:

Uzrast Cink (mg/dnevno)
odojče 0-6 mjeseci 2
odojče 7-12 mjeseci 3
djeca 1-3 godine 3
djeca 4-8 godina 5
muškarci 9-13 godina 8
muškarci 14-18 godina 11
muškarci 19-30 godina 11
žene 9-13 godina 8
žene 14-18 godina 9
žene 19-30 godina 8
trudnoća 11
dojenje 12

Ove potrebe mogu da se zadovolje raznovrsnom ishranom. U trudnoći i laktaciji, apsorpcija cinka se povećava.

Nadoknada cinka

Prvi zapisi o upotrebi cinka u medicinske svrhe datiraju još iz 300. godine prije n.e.

Suplementi cinka se unose oralnim putem. Nadoknada ovog elementa se preporučuje kod teške pothranjenosti i proliva. Suplementacija cinkom, posebno kod djece sa malom porođajnom masom – sprečava bolesti (upalu pluća, smanjuje učestalost i težinu proliva) i smanjuje smrtnost.

Cink u obliku tableta ili pastila za grlo se često koristi za skraćenje trajanja prehlade i ublažavanje simptoma.

Suplementacija cinkom je takođe efikasan tretman enteropatskog akrodermatitisa, genetskog oboljenja kod kojeg postoji poremećaj apsorpcije cinka, a koji se završavao fatalno još u odojačkom periodu.

Šta se dešava kod prekomjernog unosa cinka?

Iako je cink neophodan za organizam, prekomjerne količine mogu da budu štetne. Veće količine cinka smanjuju apsorpciju gvožđa i bakra, dovodeći do pojave anemije i oštećenja imuniteta, a u težim situacijama može da dođe do povraćanja i proliva.

Trovanje cinkom

Kovačnica novca u Americi je 1983. godine počela da pravi novčiće (penije) sa bakarnim omotačem, ali je njihova baza bila izrađena od cinka. Zabilježen je slučaj osobe koja je umrla od posljedica trovanja cinkom nakon što je progutala 425 penija (preko jednog kilograma cinka), dok je drugi pacijent – koji je progutao 12 grama cinka, imao samo  poremećaj koordinacije i osjećao je pospanost.