Jedan od najznačajnijih gubitaka kod starijih ljudi je smanjenje ili potpuni prestanak seksualnih aktivnosti. Ali, iako seks u poznoj dobi nije isti kao i u tridesetima, on svejedno može biti zadovoljavajući.

Suprotno uobičajenim mitovima o seksualnosti i starijim osobama, stručnjaci ističu kako seks nije namjenjen samo mladima. Brojne starije osobe nastavljaju uživati u svojoj seksualnosti i u osamdesetim godinama života.

Održavanje zdravog seksualnog života u poznoj dobi

Razgovarajte s partnerom. Razgovarajte otvoreno s partnerom o potrebama, željama i problemima. Razgovor vas može zbližiti i pomoći da više uživate u seksu i intimnosti.

Savjetujte se s ljekarom. Razgovor o seksualnim problemima s ljekarom može vam pomoći u održavanju zdravog seksualnog života dok starite. Stručnjak vam može pomoći da kontrolirate hronična stanja i lijekove koji utiču na vaš intimni život.

Proširite svoje poimanje seksa. Seksualni čin je samo jedan od načina postizanja intimnog zadovoljstva. Maženje, ljubljenje i ostali seksi kontakti mogu biti jednako ispunjujući za vas i vašeg partnera.

Pronađite partnera. Nikad nije kasno za romantiku. Iako započinjanje veze nakon gubitka partnera ili dugogodišnjeg samovanja može biti teško, druženje se isplati. Jer, niko nikada ne preraste potrebu za emocionalnom blizinom i intimnom ljubavi.

Brinite o zdravlju. Redovno jedite hranjive obroke, budite aktivni, nemojte piti previše alkohola i pušiti. To je važno kako za vaše opšte zdravlje tako i za vaš seksualni čin. Držite se uputstava doktora kod uzimanja lijekova i kontrolisanja hroničnih zdravstvenih stanja.

Ostanite pozitivni. Ne dozvolite promjenama koje dolaze starenjem da vas pretvore u manje atraktivne osobe koje ne uživaju u seksualnom zadovoljstvu ili davanju istog. Pomoći vam može razgovor s partnerom. Osjećaj ljutnje, nezadovoljstva ili depresije utiče negativno na vaš seksualni život.

Koji su razlozi odsustva seksualnih odnosa u starijoj dobi

Naučnici primjećuju da do opadanja seksualne aktivnosti dolazi nakon 60. godine, a ono je povezano sa smanjivanjem seksualnih kapaciteta muškaraca. Postoje i drugi razlozi, a oni su:

  • nedostatak partnera
  • nedostatak interesa
  • zdravstveni razlozi
  • nemogućnost postizanja orgazma
  • nedovoljna seksualna atraktivnost

Prilagođavajući se vlastitim fizičkim promjenama, seks i intimnost mogu i dalje biti zadovoljavajući dijelovi vašega života.