Žene u Saudijskoj Arabiji danas odmah iza ponoći izašle su u automobilima na ulice i tako obilježile ukidanje zabrane da voze, koja je dugo bila simbol represije nad ženama u tom vrlo konzervativnom muslimanskom kraljevstvu.

„Čudno se osjećam, tako sam srećna”, kazala je 23-godišnja Majdooleen al-Ateeq, dok je prvi put vozila svoj crni Lexus Riyadhom.

Ukidanje zabrane, koje je prošlog septembra naredio kralj Salman, dio je sveobuhvatnih reformi koje gura njegov moćan sin, princ Mohammed bin Salman, u nastojanju da transformiše ekonomiju najveće svjetske izvoznice nafte i otvori zatvoreno društvo.

Žene su vozile automobile i po ulicama u istočnom gradu Khobaru i veselile se dok je policija posmatrala.

„Spremne smo, a to će u potpunosti promijeniti naš život”, smatra Samira al-Ghamadi, 47-godišnja psihologinja iz Jeddaha, jedna od prvih žena kojima je izdata vozačka dozvola.

Ukidanje zabrane vožnje automobila, koja je godinama izazivala međunarodnu osudu i poistovjećivanje sa talibanskom vladavinom u Afganistanu, pozdravili su zapadni saveznici kao dokaz novog progresivnog trenda u Saudijskoj Arabiji.

Žene su tek početkom juna počele zamjenjivati međunarodne vozačke dozvole, pa je broj novih vozačica još uvijek nizak. Ostale uče voziti u novim državnim školama. Očekuje se da će do 2020. biti 3 miliona žena s vozačkom dozvolom u toj zemlji.

I dalje postoje snažni otpori konzervativaca

Neke žene, međutim, i dalje su suočene s otporom konzervativnih rođaka, a mnoge su se i naučile na privatne vozače, pa oklijevaju krenuti same na prepune autoceste u toj zemlji.

„Definitivno ne bih htjela voziti. Volim biti kao princeza dok mi neko otvara vrata automobila i vozi me gdje god hoću”, kaže Fayza al-Shammary, 22-godišnja prodavačica.

Odluka o ukidanju zabrane vožnje u tom uveliko kontrolisanom kraljevstvu, gdje su do juče bila zabranjivana i kina i koncerti, trebala bi potaknuti privredu, a najviše sektor prodaje vozila i osiguranja.

Ta promjena uštediće porodicama milijarde dolara koje su dosad trošile na vozače, a istovremeno će potaknuti više žena da postanu radno aktivne i tako podignu produktivnost u toj zemlji, u početku, barem umjereno.

Mnogi Saudijci slave taj potez putem društvenih mreža, ali ima i podrugljivih komentara i onih zabrinutih oko uticaja koji će to imati na društvo.

Većina mladog stanovništva, koje prevladava u tom kraljevstvu, podržava reforme princa Mohammeda, ali mnogi Saudijci pribojavaju se da će brzina reformi izazvati zazor religioznih konzervativaca koji su do sada bili dominantni.