Kako bi izbjegli visoke troškove liječenja u inostranstvu, građani Srpske prije odlaska na godišnji odmor sve češće pribjegavaju kupovini polise putničkog osiguranja, za koju u prosjeku treba izdvojiti od 0,50 do 3,20 KM po danu.

Godišnji odmor često pokvare nepredviđene situacije, poput padova, saobraćajnih nezgoda, ugriza životinja ili iznenadnih bolesti. Da bi posljedice takvih događaja bile svedene na minimum, apeluje se na građane da ne kreću na odmor ili poslovni put bez osiguranja ili takozvanog ino-obrasca, koji izdaje Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Osiguravajuće kuće vlasniku polise obezbjeđuju punu medicinsku pomoć u inostranstvu, a osiguranje ne pokriva hronične bolesti i stomatološke usluge, izuzev prostijih zahvata, poput uklanjanja bola.

Agent prodaje u “Dunav osiguranju”, Milica Blagojević, ističe da iz godine u godinu sve više građana kupuje polise osiguranja, navodeći da osigurana suma za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju iznosi 40.000 KM, a za ostale zemlje Evrope i svijeta 60.000 KM.

– Cijena polise za djecu do 18 godina koja putuju u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju dnevno iznosi 0,50 KM, za odrasle jednu marku, a za starije od 65 do 80 godina dvije KM. Za zemlje Evrope i svijeta osiguranje je nešto skuplje, i za djecu iznosi 0,80 KM, za odrasle 1,60 KM, a za starije iznad 65 godina cijena je 3,20 KM – rekla je Blagojevićeva i dodala da porodicama daju popust od 25 odsto.

U “Triglav osiguranju” premija po polisi putničkog zdravstvenog osiguranja za punoljetne osobe za 10 dana na području Evrope košta 10 KM, a doplatak za osobe starije od 65 godina iznosi 100 odsto.

– Osigurana suma je 30.000 KM, a osiguranje pokriva pružanje putnih i pravnih usluga, troškove nužnog medicinskog tretmana i troškove prevoza zbog nepredviđene bolesti ili njenih posljedica, koja je počela ili nastala na putu ili u inostranstvu – rekli su u “Triglav osiguranju”.

Oni koji ne žele kupiti polisu osiguranja na odmoru mogu koristiti i zdravstvenu zaštitu o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja RS u 18 evropskih zemalja sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju.

Riječ je o Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Turskoj, Holandiji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Rumuniji, Belgiji, Luksemburgu, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Velikoj Britaniji.

Besplatnu, hitnu zdravstvenu zaštitu u ovim zemljama osiguranici fonda mogu ostvariti uz takozvane ino-obrasce.

Prije odlaska na put osiguranik treba da ode kod  svog porodičnog doktora i zatraži uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put i na osnovu tog dokaza izdajemo mu ino-obrazac – rekli su u fondu i dodali da uvjerenje o sposobnosti za put mogu dobiti i oboljeli od hroničnih i akutnih bolesti ukoliko njihovo stanje ne zahtijeva liječenje ili smještaj u bolnicu odmah po dolasku u inostranstvo.

Objašnjavaju da osiguranici fonda s ino-obrascem u inostranstvu ne plaćaju hitne zdravstvene usluge, ali u slučaju da im usluga ipak bude naplaćena, po povratku u RS mogu zahtijevati refundaciju troškova.

Ističu da je svijest osiguranika o značaju zdravstvenog osiguranja tokom odmora u inostranstvu znatno povećana.

–  Lani smo izdali više od 48.300 obrazaca, a 2015. godine oko 39.000. Najveći broj obrazaca je za Crnu Goru i Hrvatsku te Srbiju, Njemačku, Austriju i Sloveniju – rekli su u fondu i dodali da se ino-obrasci, osim za privatne privremene boravke u inostranstvu, izdaju i u slučajevima odlaska radi posla, studiranja i drugih razloga.

Smanjuje se broj prekršaja zabilježenih mobilnim radarskim sistemima

Strani osiguranici

U fondu ističu da svi inostrani osiguranici iz zemalja sa kojima BiH ima sporazume o socijalnom osiguranju, tokom boravka u Srpskoj, imaju pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu.

– Osiguranici Austrije i Slovenije koji imaju evropsku karticu zdravstvenog osiguranja mogu da je koriste i za vrijeme privremenog boravka u RS, odnosno BiH, a gosti iz drugih zemalja sa kojima imamo sporazum treba da dostave obrazac izdat od njihovog osiguranja – kažu u fondu.

Izvor: glassrpske