Iako Jadransko more spada u kategoriju “sasvim sigurnih”, incidenti s morskim psima su se ipak dešavali.

Na sajtu Shark Research Instituta došli smo do podatka da se od kada postoji zvanična statistika, u Crnoj Gori jedan napad morskog psa na kupača završio fatalno, a u Hrvatskoj je ukupno bio 21 napad, od čega je sedmoro ljudi bilo povrijeđeno, a 14 je umrlo.

U svijetu danas ima oko 400 vrsta morskih pasa, dok u Jadranskom moru živi čak 20 vrsta. Samo dvije su potencijalno opasne za čovjeka – dugonosa i velika bijela ajkula.

Ajkula je u Jadranu bilo znatno više do sedamdesetih godina prošlog vijeka kada još nije bilo flota lovaca na tune, nego su one hvatane u kaveze u blizini kopna, a morski psi se u Mediteranu kreću za jatima tuna.

Danas je situacija drugačija, a morski psi borave dalje od kopna, i šanse da ih zaista vidite su malo veće kod najudaljenijih ostrva – Visa i Jabuke, dok je najmanja šansa u sjevernom Jadranu, jer tuna tamo gotovo i nema.

Utvrđeno je takođe da je čovjek u tri četvrtine svih smrtonosnih napada sam isprovocirao tragediju rizičnim ponašanjem.

Držite se plićaka ukoliko je proglašeno upozorenje zbog uočavanja vrste opasne po čovjeka. Nastojte se držati ograđenih prostora za plivače. Ne udaljavajte se daleko od obale plivajući na dušeku, jer iz perspektive morskog psa to je prizor koji podsjeća na foku koja mu je takođe prirodan plijen. Radoznalost morskih pasa iz nekog razloga pobuđuju i svjetlucavi predmeti, što znači oprez sa svjetlucavim nakitom u moru. Nema mjesta panici, ali ima zdravom oprezu.