Najbolje vrijeme za godišnji odmor je definitivno tokom ljeta. Dani na plaži i noći u šetnji ili klubovima su idealan način da se provede ljetnji period, ali slobodne dane možete iskoristiti i za neke zanimljive aktivnosti, za koje do sada niste imali vremena.

Fakultet i posao nas često zasipaju obavezama usljed čega ne stižemo da se posvetimo sebi i stvarima koje nas zanimaju. Evo nekoliko primjera hobija kojima se možete baviti tokom ljeta.

Dekupaž

Idealan način da iskoristite svoje slobodno vrijeme, a usput ispoljite svoju kreativnost jeste bavljenje čuvenom dekupaž tehnikom. Riječ je o umjetnosti ukrašavanja objekata ljepljenjem obojenog papira, prije svega salveta.

Pored standardne tehnike dekupaža na drvetu možete isprobati i dekupaž na staklu ili keramici i napraviti veoma zanimljive detalje u skladu sa ostatkom enterijera u vašoj kući ili stanu. Sigurno ćete biti ponosni na sebe kada čujete pohvale svojih gostiju.

Izrada nakita

Ljeto je period kada se najviše nosi nakit šarenih boja. Zašto biste ga kupovale, kada ga možete napraviti same? Internet je pun raznih tutorijala za izradu nakita, i uz vrlo malo vremena i truda možete savladati ovu vještinu.

Posjetite neku od prodavnica repro materijala za nakit ili opremu poručite preko interneta i započnite proces izrade nakita. Možete praviti čuvene čoker ogrlice, nakit od šarenih perlica, ogrlice i narukvice od lanaca i različitih privjesaka ili čak i privjeske za ključeve.

Osim što ćete napraviti lijep modni detalj za svoje odjevne kombinacije, nakit koji izradite može poslužiti i kao lijep poklon za vaše prijateljice ili rođake. Ako se baš izvještite, ovaj zanimljiv hobi možete i unovčiti!

Kuhanje

Ukoliko ste do sada bježale od šporeta, vrijeme je da se oslobodite tog straha. Ako se već bavite kuhanjem, izvještite se! Ljetnje vrućine više nisu izgovor, jer pored klima uređaja možete mirno kuvati u rashlađenoj prostoriji.

Ako do sada baš ništa niste spremali, krenite od nekih osnova i jednostavnijih jela. Odličan početak su i ukusni kolači i torte koje možete obogatiti sezonskim voćem. S obzirom na to da je ljeto, pripremite lagane obroke ili specijalitete sa sladoledom koji će vam olakšati vrućine.

Kada osjetite da ste se malo izvještili, organizujte večeru za prijatelje ili pripremite romantičan obrok za svoju jaču polovinu. Sigurno će vam samopouzdanje biti još veće, i bićete spremne i za zahtjevnija jela!

Zanimljiva fizička aktivnost

Ukoliko ste period do ljeta iskoristile da dotjerate liniju, ne smijete dozvoliti sebi da se zapustite. Pilates, teretana, aerobik ili neka druga fizička aktivnost koja vas je dovela do željene kilaže i zategnutog tijela, može i dalje biti dio vaše rutine, ali ljeto nudi i pregršt novih opcija.

Trčanje kroz šumu u jutarnjim časovima će vas razbuditi i osjetićete se produktivno od početka dana. Ono što će vas posebno navesti da uživate u ljetnjim jutrima i večerima jeste vožnja bicikle ili rolera pored Vrbasa.

Možete istražiti i neke nove zanimljive staze za vožnju, a ukoliko se organizujete sa prijateljima ovo može biti zabavna aktivnost za cijelo društvo. Nema boljeg osjećaja nego kada spojite lijepo i korisno.

Uređivanje enterijera

Ljeto iskoristite za preuređivanje prostora u kome živite. Počnite od nečega što ste zbog obaveza odlagali danima, nedjeljama, pa i mjesecima, a to je uglavnom sređivanje ormana ili izbacivanje nepotrebnih stvari.

Kada svoj prostor u potpunosti oslobodite stvari koje vam ne trebaju, naredni period posvetite preuređivanju i osvježavanju istog. To možete učiniti malim promjenama kao što je boja zavjesa ili posteljine, dodavanje ukrasnih jastuka ili ručno oslikanih predmeta u skladu sa ostatkom enterijera.

Ovo je takođe prava prilika da izdvojite vrijeme i izradite vama drage fotografije, koje u kombinaciji sa lijepim ramovima mogu biti vaš najdraži ukras.

Slobodno vrijeme iskoristite da se odmorite, ali ne prepuštajte se ležanju i neradu. Uz ove prijedloge ćete biti produktivni i tokom odmora, što će sigurno rezultirati dobrim raspoloženjem i pozitivnom energijom.