Ako ste seksualno aktivni, polne bolesti su realna vjerovatnost.

U svijetu se godišnje 600 miliona ljudi zarazi nekom polnom bolešću, a 60 posto zaraženih imaju manje od 26. godina.

Zvanični podaci kod nas ne postoje, ali su nam stručnjaci potvrdili da seksualna sloboda nije donijela ništa dobro. Naprotiv, sve je više osoba koje se suočavaju sa određenom polnom bolešću, a ako se tome doda i nedovoljna svijest o važnosti redovnog odlaska kod ginekologa, sami zaključite kako mladi ljudi, nesvjesni i nedovoljno obrazovani, reproduktivno zdravlje dovode u opasnost…

Treba znati da prezervativi ne štite od svih polnih bolesti, zato je potrebno redovno se testirati i znati svoj, ali i status partnera, posebno ako imate više partnera.

Neke bolesti, poput HIV-a i sifilisa, mogu biti u organizmu prije nešto što se pojave simptomi, ali mogu se prema simptomima prepoznati. Međutim, postoje one koje nemaju simptome. 

1. HPV 

Ovo je jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti i jedna od onih od kojih kondomi ne štite. Velike su vjerovatnosti da ćete jednom tokom života dobiti HPV, a moguće je da ga nosite i širite dalje, a da nemate nikakvih fizičkih simptoma. Neke vrste ovog virusa kao simptom imaju genitalne bradavice, ali mnogo vrsta virusa nema. Abnormalan nalaz papa testa prvi je pokazatelj da nešto ne valja, a lejkar će onda otkriti kakva vrsta promijenjenih ćelija se nalazi na grliću materice. U slučaju HPV-a važno se redovno testirati i ići na papa test.

2. Hlamidija

Najčešća je kod žena mlađih od 25 godina, a poznata je i kao “tiha” infekcija, jer ne mora uvijek imati simptome. Nekada je moguće osjetiti peckanje ili svrab, ali i primijetiti više iscjetka. Simptomi se mogu pojaviti i do nekoliko nedjelja nakon seksa sa zaraženom osobom. Vrlo je moguće zamijeniti ove simptome s infekcijom koja nije toliko ozbiljna, ali ako se hlamidija ne liječi, moguće je da će uzrokovati neplodnost. Tako da je najbolje da odmah nakon što primijetite promjene, posjetite ginekologa. Drugi potencijalni simptomi su krvarenje između menstruacija, bol u donjem dijelu leđa i bol u abdomenu, te bol za vrijeme seksa. Hlamidija povećava rizik od zaraze HIV-om za vrijeme polnog odnosa sa zaraženom osobom.

3. Gonoreja

Najčešća je kod žena mlađih od 25 godina i kod većine se uopšte ne javljaju simptomi. Hlamidija i gonoreja se obično dijagnostifikuju u paru. Ako se ne utvrdi na vrijeme, može uzrokovati druge bolesti, ožiljke i probleme s reproduktivnim organima. Povećava rizik od zaraze HIV-om, a u ekstremnim slučajevima infekcije krvi, mozga, srca i zglobova. Gonoreja tokom trudnoće uzrokuje prerani porod, malu težinu novorođenčeta, spontani pobačaj i druge ozbiljne zdravstvene komplikacije. Gonoreja se liječi antibioticima.

4. Herpes 

Herpes možete da imate bez vidljivih ranica na koži

Iako kod herpesa uvijek pomislimo na vidljivu ranicu na koži, u 90 posto slučajeva to nije tako. Nekim ljudima baš zbog toga herpes nikad nije dijagnostifikovan. Najviše je zarazan onda kad se vidi na koži. Važno je znati i da kondomi ne štite od herpesa u potpunosti.