Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske moći će od 15. avgusta da u apotekama na recept podignu više od 20 novih lijekova o trošku Fonda, između ostalog, za dijabetes, kardiovaskularna, plućna, bubrežna oboljenja.

“Većina lijekova je uvrštena na listu A, što znači da će osiguranici za ove lijekove plaćati participaciju u iznosu od 10 odsto ili je neće plaćati, ukoliko su oslobođeni plaćanja. Na ovu listu, između ostalih, uvršteno je nekoliko insulina za oboljele od dijabetesa, lijekovi za autoimune bolesti, bubrežnu insuficijenciju, astmu i drugi”, rečeno je Srni u Fondu. 

Iz Fonda dodaju da su lijekovi za kardiovaskularna oboljenja, prevenciju moždanog udara, šizofreniju, te inkontinenciju uvršteni na listu B, tako da će svi osiguranici umjesto pune cijene, plaćati 50 odsto. 

“Napominjemo da pojedini uvršteni lijekovi spadaju u lijekove novije generacije, poput terapije za šizofreniju i bipolarne poremećaje”, naveli su iz Fonda. 

U Fondu naglašavaju da je uvođenje više od 20 lijekova komercijalnih naziva, među kojima je 11 generičkih, na listu lijekova koji se izdaju na recept, nastavak unapređenja dostupnosti lijekova za osiguranike, budući da je nedavno Fond i na bolničke liste uvrstio 16 novih lijekova. 

“Među njima su i najsavremeniji inovativni lijekovi za liječenje melanoma, kao i imunoterapija koja će prvi put u Srpskoj o trošku Fonda biti dostupna oboljelima od karcinoma pluća”, objašnjavaju iz Fonda. 

Iz Fonda ističu da kontinuiranim proširenjem prava na lijekove Srpska prednjači u regionu, a posebno kada je riječ o skupim terapijama, poput bioloških lijekova, citostatika, te savremenih terapija za liječenje hepatitisa koje su osiguranicima dostupne već tri godine, dok se u Srbiji tek sada uvode. 

“Podsjećamo da su u ovoj godini, zahvaljujući stabilizaciji poslovanja, učinjeni značajni iskoraci u pravima osiguranika, poput uvođenja trećeg postupka vantjelesne oplodnje, finansiranja insulinskih pumpi i oslobađanja od participacije svih oboljelih od rijetkih bolesti”, navedeno je iz Fonda. 

Iz Fonda su istakli da će obezbjeđivanje što kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima biti i dalje prioritet, ali da to, prvenstveno, zavisi od redovnosti uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje. 

Izvor: srna