Sa početkom avgusta mjeseca, otvaramo i jednu priču o Starom Egiptu. Sigurni smo da ste odmah pomislili na njegovu posljednju vladarku, Kleopatru, koja je živjela prije više od 2000 godina, a i danas je predmet misterije…

Malo je onih koji znaju da je od djetinjstva imala najbolje obrazovanje, govorila je devet jezika, bila je vična politici, diplomatiji, vlasti. O njenoj ljepoti je ispisano na stotine stranica, iako se malo zna o tome kako je izgledala.

NJENI TRIKOVI ZA ULJEPŠAVANJE I DANAS POPULARNI

Fantazije o njenoj ljepoti su samo to – fantazije, jer mnogi istoričari tvrde da zapravo uopšte nije bila lijepa. Ono što je sigurno je da je bila izuzetno njegovana, neuobičajeno za tadašnje vrijeme. Poznate su njene kupke u magarećem mlijeku, u koje je dodavala eterična ulja, a prva je počela da se poigrava sa mirisima i parfemima u koje je stavljala ulje jasmina.

Otklanjanje dlačica, odnosno, depilacija stara je gotovo koliko i civilizacija. Postoje zapisi koji kazuju da se pinceta koristila u Mesopotamiji i Indiji prije 3 500 godina. Poznato je da je egipatska kraljica uz pomoć šećerne paste uklanjala dlake sa čitavog tijela – ta receptura, koja sadrži šećer, limunov sok i vodu, aktuelna je i danas, s tim što je ona dodavala esencijalna ulja, gumu i mljevene ptičije kosti.

Nevjerovatna je da se takozvana Egipatska depilacija i u 21. vijeku najtoplije preporučuje, imajući u vidu sve njene prednosti u odnosu na klasičnu depilaciju.

PREDNOSTI DEPILACIJE ŠEĆERNOM PASTOM (EGIPATSKA DEPILACIJA)

Evo i nekoliko prednosti:

√ Manje je bolna nego proces klasične depilacije (voskom)

√ Mnogo je nježnija

√ Šećerna pasta izvlači dlaku iz korijena, što znači da će vaša koža ostati duže glatka u odnosu na period nakon klasične depilacije koja dlaku čupa

√ Šećerna pasta izvlači i najsitnije dlačice

√ Šećerna pasta se nanosi isključivo na dlaku, što znači da ne dolazi do oštećenja i iritacija kože. 

Egipatska depilacija je svojevremeno postala toliko popularna da su je objeručke prihvatili i Grci, i muškarci i žene. Egipatska depilacija je specifična po tome da se ona nanosi suprotno od rasta dlake, pa se izvlači u pravcu rasta. To znači da vam dlake prije depilacije šećernom pastom ne trebaju biti dugačke, već svega 3-5 milimetara.

– Depilacija šećernom pastom preporučuje se i muškarcima kojima je dlaka mnogo deblja i korijen je jači. Proces je takav da se rade lagani, kratki, pokreti, pa samim tim mnogo manje boli – kazala nam je Belinda Puškar iz “Allure by B”, Banjaluka.

Zanimljivo je da šećernom pastom možete bez problema da pređete preko benova, pa i preko visećih bradavica, od kojih uvijek zaziremo zbog moguće povrede.

-Efekat depilacije voskom traje oko četiri nedjelje, dok je dejstvo šećerne paste ipak produženo i doseže i do 6 sedmica. To je zbog toga što šećerna pasta podiže i najtanje, najsitnije dlačice, što vosak, ipak, ne može, tvrdi Belinda Puškar.

Zbog svega navedenog, depilacija šećernom pastom preporučuje se svim osobama koje imaju probleme sa kožnim oboljenjima, kao što su psorijaza i ekcem. Takođe, imajući u vidu da je nježnija, savjetuje se svima onima koji žele da otklone dlačice sa osjetljivih područja, kao što su pazuh, intimni dio i ruke. 

NJEGA POSLIJE DEPILACIJE ŠEĆERNOM PASTOM

Kao što smo već rekli, depilacija šećernom pastom je “bezbjednija”, pa samim tim je i njega vrlo jednostavna. Sve što je potrebno je da se tretirano područje opere mlakom vodom. Ne brinite, nisu vam potrebna ama baš nikakvi puderi i ulja za umirenje kože. Nema oštećenja, nema iritacije,..

-Nakon depilacije šećernom pastom, koža je već hidrirana i nahranjena, jer je šećer, koliko je štetan za unos u organizam, toliko je povoljan za njegovo prijanjanje na kožu, ispričala nam je Puškar.

ŠEĆERNA PASTA – 100% PRIRODNA, ANTIBAKTERIJSKA, BEZ MIRISA, BOJE I KONZERVANSA…

AH, TA STRUČNOST

Pored kozmetološke metode, vrlo je važno da znate kome ćete povjeriti svoje povjerenje. Na našem tržištu je šarolika ponuda, brojni su “priučeni” stručnjaci koji svoje tretmane sprovode “po kućama”- Dobro razmislite o tome, jer nepromišljenost može da dovede do određenih posljedica.

Kako kaže naša sagovornica, mnogi klijenti se, ipak, odlučuju na klasičnu depilaciju. iz jednog razloga – povoljnija je!

Razlika u cijeni uzrokovana je time što se, pored brojnih dobrobiti šećerne paste, ona kupuje u specijalizovanim radnjama, jer u kozmetičkim salonima mora postojati sertifikat za sve što se u nj unosi.

-Depilacija šećernom pastom duže traje, pa je samim tim i cijena drugačija. Međutim, osobe koje imaju probleme sa iritacijama, sa urastanjem dlaka, proširenim venama, površinskim kapilarima uvijek se radije odlučuju za šećernu pastu, jer je nježna i ne pravi probleme na koži, potvrđuje nam Belinda Puškar iz “Allure by B” kozmetičkog salona koji se nalazi u samom centru grada, na adresi Vase Pelagića 18. (preko puta zgrade Poreske uprave).

Svoj termin za depilaciju šećernom pastom možete da zakažete na kontakt broj 066 280 936.

Naposlijetku, da li znate da je egipatska kraljica Kleopatra, koja je osvojila dva rimska moćnika, Julija Cezara i Marka Antonija, izvršila samoubistvo baš u avgustu mjesecu, davne 30 godine prije nove ere?!

Prethodno je Avgust svoju vladavinu započeo njenim porazom, a osmi mjesec nazvao je po svom imenu, dakle, u svoju čast.

Namjera mu je bila da ovaj period bude podsjednik na njen poraz, a htio je da je provede kroz Rim kao svoju zarobljenicu. Kleopatra je spriječila njegov naum, digavši ruku na sebe!