Načelnik opštine Kotor Varoš, Zdenko Sakan, zatvorio je kamp višenamjenskih terenskih ekipa Crvenog krsta pod nazivom “Pripreme za odgovor na katastrofe 2018” na kojem su volonteri osposobljavani za djelovanje u vanrednim prilikama.

Sakan je pohvalio sve učesnike kampa i istakao da je obaveza opštinske uprave da nastavi pružati pomoć u razvoju i izgradnji ovog kampa.

“Mladi volonteri su sticali znanja putem niza kurseva i radionica o pružanju prve pomoći, korišćenje topografskih karata i pripreme objekata za privremeni smještaj”, rekao je Sakan sinoć na zatvaranju kampa u Tovladićima kod Kotor Varoša.

Završnog dana kampa Miroslav Đekić i Sanela Kučuk su održali predavanja o saradnji Višenamjenske terenske ekipe sa ostalim subjektima i radionice na temu psiho-socijalne podrške eventualnim žrtvama katastrofa.

Nakon toga, održana je efikasna i brza vježba pripadnika Višenamjenske terenske ekipe, a tema je bila izvlačenje i zbrinjavanje povrijeđenih nakon eksplozije plinske boce.

Po završetku kampa uslijedila je dodjela uvjerenja, diploma i zahvalnica polaznicima kampa i donatorima.

Ovaj kamp je nastao kao stalna težnja opštinske organizacije Crvenog krsta Kotor Varoš da obezbijedi prostor na kojem će mladi moći sticati nova znanja i vještine, učiti se humanosti i solidarnosti.

Realizaciju ovog kampa su pomogli opština Kotor Varoš i Republička uprava Civilne zaštite.

Izvor: srna