Cervicitis je stanje koje karakteriše upalu ili otok grlića materice. Često se spominje kao upala grlića materice. Najčešći uzrok je infekcija, obično infekcija koja se dobije putem polnog odnosa.

Polno prenosive bolesti koje mogu izazvati cervicitis su gonoreja, humani papiloma virus, klamidija, herpes i trihomonijaze. Sve žene bi trebale biti upoznate s ovim stanjem, tako da su ga u mogućnosti prepoznati ako se razvije. Ovo stanje je vrlo često, a oko 50 odsto svih žena će imati iskustvo s cervicitisom u nekom trenutku u odrasloj dobi.

Koji su manje uobičajeni uzroci cervicitisa?

Osim gore navedenih infekcija i drugi faktori mogu uzrokovati cervicitis. To uključuje cervikalne kape, dijafragmu ili neki drugi uređaj koji je umetnut u područje karlice, izloženost određenim hemikalijama, te alergija na lateks kondoma ili spermicide.

Bakterije, kao što su Streptococcus ili Staphylococcus mogu uzrokovati ovo stanje. Može se pojaviti i ako se bakterije koje se normalno nalaze u vagini počnu brzo razmnožavati.

Osim uzroka, postoje i faktori rizika kojih žene trebaju biti svjesne. Ti faktori rizika uključuju visokorizično seksualno ponašanje, mnogo seksualnih partnera, seksualne partnere sa polno prenosivim bolestima, ličnu istoriju polno prenosivih bolesti ili polne odnose u ranoj dobi.

Koji su znakovi i simptomi cervicitisa?

Neke žene uopšte nemaju simptome. Kada se znakovi i simptomi pojavljuju, oni mogu uključivati abnormalni vaginalni iscjedak, bol u vagini, bolan polni odnos i težinu ili pritisak u području karlice. Abnormalna vaginalna krvarenja se takođe mogu pojaviti nakon menopauze, polnog odnosa, a dolazi i do krvarenja između menstruacija.

Kako se cervicitis dijagnostifikuje?

Vaš ljekar će najčešće postaviti dijagnozu uzimanjem Papa testa i pregleda reproduktivnih organa. Lijekar će pregledati cerviks i tražiti znakove upale. Mogu se testirati krv ili urin. To se obično radi i kako bi se saznalo bolujete li od klamidije ili gonoreje.

Vaš ljekar će često uzeti uzorak vaginalnog iscjetka. Ispitivaće se razne stvari, kao što su trihomonijaza, kandidijaza i bakterijske vaginoze.

U rijetkim slučajevima, ljekar može obaviti biopsiju grlića materice i/ili kolposkopiju.

Kako se liječi cervicitis?

Bakterijske infekcije, kao što su bakterijska vaginoza, gonoreja i klamidija, se obično liječe antibioticima na recept. Ako imate herpes, ljekar može propisati antivirusne lijekove. Ako ste u bilo kojoj fazi menopauze, doktor može propisati hormonsku terapiju, s progesteronom ili estrogenom.

Ako ste imali cervicitis duži vremenski period, ili ako navedene metode nisu učinkovite, ljekar može preporučiti određene medicinske postupke kako bi se liječilo ovo stanje.

Prognoza i moguće komplikacije

Sve dok se uzrok može ispravno identifikovati, može se uspješno liječiti.

To može trajati nekoliko mjeseci ili nekoliko godina. U nekim slučajevima, ovo stanje može dovesti do tegoba prilikom polnih odnosa ili bolnih polnih odnosa.

Načini na koje možete smanjiti rizik od cervicitisa uključuju:

  • Izbjegavajte hemijske iritanse, kao što su mirisni ulošci i tamponi.
  • Pobrinite se da su strana tijela koja umećete u vaginu (kao što su tamponi), pravilno postavljena.
  • Ne imati polni odnos (apstinencija) je jedina apsolutna metoda prevencije polno prenosivih cervicitisa. Seksualni odnos u monogamnoj vezi s nekim ko zna da je bez ikakvih polno prenosivih bolesti može smanjiti rizik.
  • Možete uvelike smanjiti rizik od polno prenosivih bolesti korištenjem kondoma svaki put kada imate polni odnos. Kondom treba koristiti pravilno svaki put.