Svakodnevno stežete kosu gumicom, peglate je, farbate i nanosite razne preparate. Jednom nedjeljno, kosi je potreban oporavak.

Želite da vam kosa bude svilenkasta, sjajna i bujna? Ne morate da kupujete skupe preparate, zato što i sami možete da napravite hranljivu masku ili pakovanje od namirnica iz vaše kuhinje. Njihova prednost je u tome što ne sadrže nikakve hemikalije, a pružaju kosi preko potrebnu hidrataciju, dubinsku regeneraciju i sjaj.

Pošto na kosu svakodnevno nanosite razne preparate za volumen, stežete je gumicom, bojite, “peglate”, uvijate, potrebna joj je i redovna njega. Čak i ako mislite da je vaša kosa zdrava i da joj uopšte nisu potrebne maske i pakovanja za regeneraciju, promjenom sezone nastaju uslovi zbog kojih svaki tip kose barem jednom nedjeljno vapi za maskom.

Maske se obično drže kraće vrijeme na glavi, dok je pakovanje najbolje ostaviti da “prenoći”, pa ujutru oprati kosu na uobičajen način (izaberite neki dan kada ne morate na posao ujutru).

Kad god nanesete masku na mokru kosu, obavezno je raščešljajte četkom sa širokim zupcima, od korijena kose do vrhova. Samo tako ćete biti sigurni da ste masku nanijeli na svaku vlas prije nego što je ostavite da djeluje. Poslije ispiranja maske ili pakovanja, uvijek operite kosu na uobičajen način i nanesite regenerator, jer ćete tako biti sigurni da u kosi nisu ostali ostaci maske.

Masku možete da nanesete i na suvu kosu i da je držite najmanje 20 minuta, najbolje neradnim danom, na primjer, subotom ujutro, prije tuširanja.

Vrhovi vlasi su najosjetljiviji i najlomljiviji dio kose, to su oni “rascvjetali” krajevi kojima je zato potrebno i više njege. Jaki šamponi i topao vazduh iz fena mogu da oštete dlaku, posebno krajeve, o kojima zato morate da povedete više računa, što podrazumijeva i redovno skraćivanjena svaka dva do tri mjeseca.

MASKE ZA KOSU

Maslinovo ulje – Pet kašika maslinovog ulja pomiješajte sa dva jajeta. Dobro utrljajte u kosu. Umotajte kosu plastičnom folijom ili kapom za tuširanje. Poslije 15 minuta operite kosu na uobičajen način.

Med  Tri kašike maslinovog ulja pomiješajte da dvije kašike meda. Dobro utrljajte u kosu i umotajte plastičnom folijom ili kapom za tuširanje. Poslije 15 minuta operite kosu šamponom i dobro isperite.

Sojino brašno – Pomiješajte žumance, kašiku limunovog soka i kašiku sojinog brašna u šoljici jogurta i nanesite na kosu. Poslije četiri sata, operite kosu šamponom i dobro isperite.

Banana – U blenderu izmiksajte bananu sa jajetom, tri kašičice meda, tri kašičice mlijeka i pet kašičica maslinovog ulja. Umasirajte u kosu i poslije pola sata operite kosu na uobičajen način.

Egzotična maska – Ako su vam vlasi suve, krte i lomljive, nanesite kokosovo ulje na vlažnu kosu, prije svega, na vrhove. Poslije 15 minuta isperite, ali nemojte da nanosite regenerator. Ovo tropsko ulje pomaže i u borbi protiv peruti: uveče ga utrljajte u kosu, stavite kapu za tuširanje i ujutru operite kosu šamponom.

PAKOVANJA ZA KOSU

Čak iako mislite da je vaša kosa zdrava i da joj uopšte ne treba pakovanje za regeneraciju, s dolaskom nove sezone, bilo bi dobro da bar jednom nedjeljno nanesete masku. Ovaj mali ritual njege vratiće kosi izgubljenu vlagu koja joj je prijeko potrebna.

Papaja – Uklonite kožu i sjemenke zrele papaje i usitnite u blenderu. Dodajte pola šoljice jogurta i dobro utrljajte. Poslije pola sata operite kosu šamponom.

Pakovanje za “rascvjetale” krajeve – Pomiješajte žumance, dvije kašike maslinovog ulja i kašičicu meda, dok ne dobijete glatku smjesu pa je dobro umasirajte u kosu. Stavite na glavu kapu za tuširanje. Poslije pola sata, operite kosu na uobičajen način.

Vitamini – Avokado je bogat esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima A, C, D i E zbog čega je idealan za suvu i oštećenu kosu. Zreo avokado oljuštite i izgnječite viljuškom, dodajte kašiku đumbira u prahu, kašičicu susamovog ulja i dvije kašike maslinoovog ulja. Masku nanesite na mokru kosu i umasirajte je od tjemena do vrhova. Zagrijte glavu fenom i stavite kapu za tuširanje. Poslije 15 minuta, kosu operite na uobičajen način.