Krajem ljeta, kada sniženja izbijaju iz skoro svakog izloga, kupci često upadaju u zamke vještih trgovaca, koji ih “love u mutnom” tako što nude lažne akcije i gratise i tako ih dovode u zabludu.

Gratis se najčešće nudi na kraju sezone, kada se na primjer kupovinom dva artikla treći dobije besplatno, obično najjeftiniji, a kupci često i ne kalikulišu cijenama u radnji, već kad dođu kući shvate da su obmanuti.

“Izabrala sam dvije majice i haljinu i na kasi mi trgovkinja kaže da izaberem još jedan artikl i da je najjeftiniji gratis, akcija 3+1. Uzmem još jednu haljinu, platim i kad dođem kući shvatim da mi je račun umanjen za 10 KM, a ne za 20, koliko je najjeftiniji proizvod, a da su na računu sve drugačije cijene od onih na etiketama. Pazite se ovakvih prevara”, požalila se Banjalučanka javno na društvenim mrežama pokazujući slike računa i etiketa.

U komentarima su se odmah nizali slični slučajevi obmanutih kupaca.

“Obratiti pažnju i na veličine! Dosta puta sam primijetila da ne odgovara veličina sa prišivene etikete onoj prikačenoj”, navodi njena sugrađanaka, dok treća kaže da su joj za dvije iste majice naplatili različito.

“Posebno treba paziti kad su sniženja, tu svašta promakne, pa kome prođe, prođe”, komentarišu obmanuti kupci.

Zato Republička tržišna inspekcija u okviru redovnih kontrola provjerava i da li se trgovci prilikom oglašavanja sniženja i akcija pridržavaju zakonom propisanih pravila, a posebna pažnja se obraća na akcije tipa 1+1 gratis.

“Republička tržišna inspekcija je za šest mjeseci ove godine u svim oblastima nadzora (trgovina, ugostiteljstvo i turizam, pružanje usluga i druge oblasti) cijene kontrolisala više od 2.500 puta i u oko osam odsto slučajeva utvrdila nepravilnosti, koje su se najčešće odnosile na isticanje cijena, a u smislu da cijene nisu bile vidno istaknute i lako dostupne potrošačima”, navode iz Inspektorata RS.

U proteklom periodu, kako ističu, bilo je slučajeva gdje su inspektori utvrdili da su trgovci akcijama 1+1 gratis obmanuli kupce, nudeći im navodne pogodnosti navodeći ih da kupe proizvod koji možda inače ne bi.

“Kao primjer možemo navesti kozmetičke proizvode, gdje je istaknuta cijena od 12,40 KM za dva proizvoda, od kojih bi jedan trebalo da bude gratis, jer je tako i oglašeno od strane trgovca. Uvidom u pojedinačne cijene utvrđeno je da cijena jednog proizvoda iznosi 9,30 KM, a drugog 4,95 KM, što zajedno iznosi 14,25 KM. Iako u konkretnom slučaju postoji razlika u cijeni, jer su pojedinačni proizvodi skuplji za oko dvije KM, trgovac je ipak obmanuo potrošača jer drugi proizvod nije bio gratis kao što je navedeno”, kažu u Inspektoratu RS.

Dodaju da bi proizvod na rasprodaji ili sniženju trebalo da je jasno i vidljivo označen cijenom prije i cijenom tokom rasprodaje ili sniženja, a na akcijskoj prodaji mora biti vidljivo označen riječima “akcija” ili “akcijska prodaja”, a pored cijene mora biti istaknuta i cijena ostvarena u redovnoj prodaji.

Slaviša Kajkut, sekretar Udruženja “Reakcija”, koje se bavi zaštitom potrošačkih prava, potrošače savjetuje da kod akcija i gratisa kupci obavezno kod prehrane provjere rok upotrebe jer to može biti roba pred istek roka.

“Građani kad vide da im je gratis dodatno obračunat, mogu da se upišu u knjigu reklamacija, koja se nalazi kod trgovca na pultu. Potrošači upisom u knjigu reklamacija daju na uvid trgovcu da je pogriješio, a knjiga reklamacija je u daljem inspekcijskom nadzoru, koji gleda da li je trgovac o ishodu prigovora odgovorio u zakonski propisanom roku od osam dana. Takođe, kupci mogu da se žale nadležnim inspekcijskim tijelima”, kaže Kajkut.

Izvor: nezavisne novine