Najviše građana Banjaluke posao nađe na osnovu preporuke poznanika zaposlenih u firmi koja traži kadar, dok su oglasi i biro posljednja opcija za radnike, a često i poslodavce.

Čim se uprazni radno mjesto u nekoj firmi, za to, naravno, prvo saznaju zaposleni u njoj. Radnici nekada za odlazak iz firme nekog od radnika saznaju čak i prije samog šefa, te odmah jave svojim poznanicima koji su na vratima firme i prije nego poslodavac raspiše oglas.

Tako bar tvrde građani se kojima smo pričali i pitali ih kako danas, u doba veliki stope nezaposlenosti, doći do posla i na koje načine ga uopšte traže.

Neki prate oglase, drugi kucaju od vrata do vrata, treći se čak nadaju pozivu sa biroa, dok se velika većina uzda u to da će se otvoriti radno mjesto u firmama u kojim su zaposleni njihovi prijatelji ili porodica.

“Traže kod mene u firmi nekoga, pa sam rekla šefu da bi ti mogao doći”, najčešći je način da nezaposleni čuju za slobodno radno mjesto.

– U našoj firmi je zaposleno oko stotinu ljudi, i čim neko da otkaz, ili bude premješten, šef prvo pita nas da li znamo nekog ko bi radio. Trenutno smo ovdje zaposlene moja sestra i ja, a sestru su primili kada je moja koleginica dobila unapređenje, jer se tada otvorilo njeno radno mjesto – kaže radnica jednog marketa, Tanja Aleksić.

Dodaje da je mnogo nezaposlenih ljudi, koji svaki dan dolaze u market i pitaju za posao, te da uvijek neko ima na čekanju i bez raspisivanja oglasa.

Oglasi nisu toliko popularni

S druge strane, oglasi su, reklo bi se, najpopularniji načini traženja posla, ali građani sa kojima smo razgovarali ipak ne misle tako, te tvrde da je to procedura komplikovana i za poslodavca i za radnika.

– Uvijek sam imala strah šta se krije iza tog oglasa i kakvu su uopšte uslovi. Radije odem do poslodavca za koga znam da je dobar i pitam da li će u skorijoj budućnosti trebati radnika. Lakše je ako za mene garantuje nego iz firme kao i kada ja znam s kakvim šefom imam posla – kaže Sanja Božić, dodajući da je to najčešći i najsigurniji pronalazak zaposlenja.

Naravno, postoje firme koje sva radna mjesta popunjavaju putem oglasa, kao i poslodavci koji pomoć traže od Zavoda za zapošljavanje. Međutim, građani kažu da pomoć biroa ni ne očekuju, jer kažu da rijetko u svojoj okolini čuju za slične primjere.

Sudeći po svemu, Banjalučani se više uzdaju da će im posao naći prijatelj ili poznanik, nego što će baš oni biti izabrani na oglasima za posao ili, u krajnjem slučaju, da ih neko od poslodavaca pronađe na birou.

Brisanje sa biroa

Sa liste banjalučkog biroa je od početka godine obrisano 2.620 ljudi, ali to svakako ne znači da su svi oni zaposleni. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, tačno 1.350 osoba se više ne nalazi na listi zbog toga što su se zaposlili.

Sa biroa se odjavilo i 29 osoba koje su to uradile zbog obavljanja privatne djelatnosti, dok je na osnovu drugih razloga sa evidencije obrisano njih 1.241.

Izvor: srpskainfo