U posljednjih nekoliko godina, gumene su čizme postale apsolutni hit. Nekada, kada su se tek pojavile, samo one najhrabrije su ih noslile, dok ih je ostatak svijeta čudno gledao. Danas je situacija potpuno drugačija.

GUMENE ČIZME SVOJ NASTANAK, U 19. VIJEKU, MOGU ZAHVALITI BRITANSKOM VOJVODI OD WELLINGTONA, KOJI JE NAREDIO DA SE NAPRAVE KAKO BI OLAKŠALE ŽIVOT LJUDIMA U KIŠNOJ BRITANIJI. MASOVNO SE POČINJU KORISTITI U PERIODIMA SVJETSKIH RATOVA, A KASNIJE IH KORISTE SAMO ODREĐENE GRUPE LJUDI, RADNICI ILI RIBARI.

Kada pričamo o masovnoj proizvodnji gumenih čizama, ne smijemo izostaviti brend Hunter. Oni proizvode takvu vrstu obuće više od 150 godina, a njihov je kvalitet prepoznat širom  svijeta.

Gumene su čizme karakteristične za kišno i mokro vrijeme. Kada je vrijeme takvo, svi se vole obući što toplije i u neutralne boje koje se neće isticati. Kupovinom šarenih gumenih čizama razvedrite sebi i ljudima oko sebe tmurne dane. Ako niste jedna od onih koje se vole isticati i iskakati iz mnoštva, u prodaji postoji velik broj jednobojnih gumenih čizama.

Često se postavlja pitanje sa čime iskombinovati gumene čizme? Odgovore na to vam dajemo u nastavku.

Sa uskim hlačama koje ugurate u gumene čizme, ne možete pogriješiti. Tamniji traper kombinujte sa veselijim bojama na čizmama i obratno. Ukoliko ne volite uguravati hlače u čizme, podignite nogavice i tako ih spasite od kiše.

Mnoge su djevojke skeptične prema suknjama i gumenim čizmama u kombinaciji. Naime, i to prolazi, ali ćete morati dodatnu pažnju usmjeriti na odnos boja. Nikako nemojte spariti šarenu suknjicu i šarene gumene čizme. Jedno od to dvoje mora biti jednobojno.

Sa haljinicama je slično, uz jednobojnu haljinu slobodno kombinujte bilo kakve čizme.

Gumene se čizme mogu nositi i na kratke hlačice. Za takvo nešto je potrebna hrabrost i odvažnost, a preporučuje se mlađim djevojkama.

U svakom slučaju, svaki ženski ormar mora imati jedne gumene čizme, bilo da su šarene ili jednobojne. Štitiće vam noge od oborina, slobodno ćete moći hodati ulicom te će vam, ukoliko su sa uzorkom, sigurno podići raspoloženje, za tmurni dan.