Pravo da jednom godišnje promijene porodičnog ljekara u Srpskoj u jesen iskoristi oko jedan i po do dva odsto registrovanih pacijenata.

Po podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, prošle godine je to, u redovnom terminu za promjenu ljekara, uradilo 25.890 osiguranika, što je za 7.420 pacijenata više nego u 2016. godini. Najviše promjena bilo je u Bijeljini, a zatim Doboju, Srpcu, Banjaluci i Prnjavoru. Još drastičniji je rast broja onih koji su promijenili pedijatra i ginekologa – trostruko više za godinu dana.

– Ljekara specijalistu u 2017. godini promijenilo je u redovnom terminu 12.116 osiguranika, a u 2016. godini 4.200 osiguranika – navode iz Fonda, podsjećajući da od oktobra do kraja decembra pacijenti svake godine mogu jednostavno da promijene odabrane ljekare, bez obaveze da to opravdaju, pa zbog toga oni ne znaju njihove razloge za promjenu.

Čekanja

Pacijenti kažu, ipak, da je najčešći razlog to što se dugo čeka na preglede, jer mnogi ljekari imaju previše pacijenata, a pojedini su nezadovoljni i uslugom.

U Udruženju doktora porodične medicine RS ističu da je dva odsto prihvatljiv procenat promjena, te da ima nezadovoljnih pacijenata, ali da je bitno da ne postoje veliki sistemski problemi.

– Najčešći su to problemi sa zakazivanjem termina i slično. Još imamo domova zdravlja koji nisu dobro pripremljeni za rad, u smislu da nemaju ni dovoljno izvršilaca, niti dobro organizovan rad u smjenama, pa ni dovoljno telefonskih linija – kaže predsjednik Udruženja Draško Kuprešak.

I ljekari u ovom udruženju su uslovno zadovoljni time kako funkcioniše porodična medicina.

– Temelji su postavljeni, dosta je i uloženo u opremu i specijalizacije, ali ostalo je još mnogo suštinskog posla da bismo zaokružili sistem – kaže on.

Promjene mimo termina

Odabranog doktora je moguće promijeniti i mimo redovnog perioda, ali se to mnogo rjeđe dešava. Procedura je i dosta komplikovanija, jer je tada potrebno imati opravdan razlog za takvu promjenu, navode iz Fonda.

– Ako osiguranici ljekara mijenjaju mimo redovnog perioda, to je obično zbog promjene mjesta prebivališta, dužeg odsustva ljekara zbog odlaska na bolovanje, specijalizacije i slično, prestanka rada izabranog doktora i slično – navode u Fondu.

Izvor: srpskainfo