Hram ljubavi, sa pratećom infrastrukturom, u kojem bi se na jedinstven način turistima interpretirala najpoznatija ljubavna priča u gradu između Safikade i vojnika koji je služio u tvrđavi Kastel, biće smješten na zelenoj površini između Tržnice i Ferhat-pašine džamije, saznaju “Nezavisne”.

Gradnja ovog parka trebalo bi da počne na proljeće nakon usvajanja regulacionog plana dijela centralnog područja grada, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred odbornicima, jer se radi o zaštićenom kulturnom nasljeđu Kastela.

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazala je da neće biti premještanja spomen-obilježja posvećenog Safikadi koji se nalazi u blizini Elektrotehničkog fakulteta.

“Želimo napraviti Park ljubavi u cilju dovođenja turista, gdje bi oni na jednom mjestu mogli da čuju zanimljivu priču o Safikadi”, pojasnila je Trivićeva.

Dodala je da će nakon usvajanja regulacionog plana resorno odjeljenje početi pribavljati tehničko-administrativnu dokumentaciju.

“Izgradnja parka trebalo bi da krene na proljeće”, rekla je Trivićeva.

Legenda o Safikadi i lokacija na kojoj se trenutno nalazi spomen-obilježje uvršteni su u osnovni program razgledavanja grada.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, kazao je da je TOBL inicirao izgradnju novog hrama ljubavi.

“Turisti će na pravi način dobiti interpretaciju banjalučke legende jer postojeća lokacija grobnog mjesta ili mezara gdje je navodno Safikada sahranjena ne odgovara potrebama turističkih posjeta, posebno velikih organizovanih grupa”, istakao je Šukalo.

Dodao je da turistički vodiči imaju problem s  prilazom spomeniku zbog parkiranih automobila te da je i Ulica patrijarha Makarija Sokolovića, u kojoj se nalazi spomen-obilježje Safikadi, jako prometna.

Prema prvobitnom projektnom planu, Park ljubavi bi trebalo da posjeduje svjetleću fontanu, interpretaciju topa, prostor za paljenje svijeća za ljubav, prodavnicu suvenira, ali i mjesto gdje bi parovi mogli vezati katance za vječnu ljubav.

Legenda o Safikadi

Priča o Safikadi, mladoj, lijepoj Banjalučanki koja se ubila zbog nesrećne ljubavi, najznačajnija je legenda u gradu na Vrbasu.

Prema jednoj legendi, prelijepa Banjalučanka bila je unuka Ferhad-paše Sokolovića, a prema drugoj kćerka uglednog bogatog Banjalučanina. Zaljubila se u turskog askera, ali je on poginuo u borbama, zbog čega se obučena u vjenčanicu bacila pred top koji je označavao podne s tvrđave Kastel. Njene posljednje riječi bile su: “Vjerna sam ti do groba”.

Druga verzija ove ljubavne priče govori da je u pitanju bio austrougarski vojnik i da ta ljubav nije mogla da živi iz kulturoloških razloga. Njen ugledni otac i komandant tvrđave odlučili su da rastave dvoje mladih pa su vojnika poslali u borbe u Andaluziju, gdje je on stradao i, čuvši te vijesti, Safikada je stala pred top.

Izvor: nezavisne novine