U Banjaluci su juče motociklisti prodefilovali gradom s ciljem podizanja svijesti vozača o poštivanju saobraćajnih propisa, budući da je zbog početka školske godine povećano prisustvo djece koja prvi put samostalno učestvuju u saobraćaju.

Promotivnu vožnju, sa obilježjima “Škola je počela, bajkeri čuvajmo našu djecu!”, organizovali su moto-klubovi “Bezbjednost” i “Maršal”, te motociklisti iz Auto-kluba “Garaža 78”, uz podršku Auto-moto saveza i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, saopšteno je iz Moto-kluba “Bezbjednost”.

Predsjednik kluba “Bezbjednost”, Marija Markanović, rekla je da su djeca najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju i podsjetila da je za osam mjeseci ove godine u saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj povrijeđeno 152 djece, od kojih 20 teško i 132 lakše.

Ona je navela da je u ovom periodu u saobraćajnim nezgodama povrijeđeno 107 motociklista, od kojih je 13 smrtno stradalo, 36 teško povrijeđeno, a 58 zadobilo lakše povrede.

“Svakodnevno je potrebno raditi na preventivnim kampanjama”, napomenula je Markanovićeva i pozvala sve bajkere da učestvuju na treningu bezbjedne vožnje koju Klub realizuje od 28. do 30. septembra u Banjaluci, u organizaciji licenciranih instruktora sertifikovanih instruktora sa dugogodišnjim iskustvom.

Predsjednik Moto-kluba “Maršal”, Duško Drljača, rekao je da će ovaj klub zajedno sa klubom “Bezbjednost” učestvovati u realizaciji treninga bezbjedne vožnje na kružnoj moto-stazi u Zalužanima.

Izvor: srna