Sasvim obična djevojka lijepog lica odlučila je da promijeni svoju sudbinu počevši od sopstvenog imena, a cijela ova životna saga obilježena kamerom fotografa Džonija Monkada sažeta je na londonskoj izložbi…

Supermodel Veruška zanosnim i egzotičnim licem 60-ih je godina dizala modnu prašinu koja se ni danas, gotovo šezdeset godina kasnije, još nije potpuno slegnula. Ćerka visokopozicioniranog generala u njemačkoj vojsci rođena je u istočnoj Prusiji.

Punim imenom Vera Gotlieb Ana Grafin von Lehndorf-Steinort htjela je da postane umjetnica. Međutim, epska životno-modna priča svoje konture počela je da poprima tek kada se Vera sa svojih dvadeset godina odselila u Firencu da bi ostvarila san.

Tamo je primjećuje fotograf Ugo Mulas i nagovara da se ozbiljno posveti karijeri modela. S obzirom na to da je u to vrijeme za manekenku bilo neuobičajeno da bude izrazito visoka, njoj je to uvijek donosilo prednost jer se isticala, ali u isto vrijeme i previše odudarala od pojma klasične manekenke.

Potom se preselila u Njujork, koji se nije pokazao gostoljubivim za mladu Veru. Imala je nježno lice, vrlo izražajno zbog strukture kostiju i punih senzualnih usana kao i vitko i elegantno tijelo koje se nije uklapalo u kalupe ženstvenosti toga doba, pa joj je pronalazak snimanja i angažmana bila gotovo nemoguća misija.

Razočarana i shrvana okrutnom okolinom u kojoj se zatekla, vraća se u Italiju u kojoj upoznaje fotografa Džonija Monkadu koji je već na prvi pogled znao da Vera u sebi nosi nešto posebno i pružio joj još jednu šansu nakon što su svi gotovo potpuno od nje digli ruke. Vera i danas za Monkadu govori da je zbog njega promijenila svoje viđenje karijere modela i kako je s njim sve i počelo.

Ipak, tadašnja činjenica da odudara od klasičnih okvira ljepote Veri je na samom početku karijere prouzrokovala osjećaj nesigurnosti, pa nije imala utisak kao da pripada tom sasvim novom svijetu mode u kojem se zatekla. Iako je teško povjerovati da se model kakvog znamo danas, s tako impresivnom karijerom iza sebe, ikada osjećao loše u svojoj koži, upravo je to bio razlog zbog kojeg je mlada Vera kreirala alter ego – Verušku, koja je bila potpuna suprotnost njoj – snažna, odvažna, zanimljiva i odlucčna da postane uspješan model.

Nedugo zatim Vera se vratila u Njujork, ovoga puta kao Veruška koja je spremna da usmjeri svoju karijeru na pravi put. Velika Jabuka sada se pokazala kao odlična platforma za Verušku pa se prvobitni scenario nije ponovio.

Štaviše, smatrana je najboljim svjetskim supermodelom i postala je jedan od najbolje plaćenih modela sa zaradom višom od deset hiljada dolara na dan, a za modne časopise pristala je da se snima pod uslovom da se ispod fotografija potpiše njeno ime, jer nije željela da je se izjednačuje s bezimenim modelima. Ali, slava, novac i nagli uspjeh nisu joj pomutili razum, uvijek je bila skromna sjećajucći se svojih pocčetaka s Monkadom.

Veruška vjeruje da se počeci njene transformacije iz Vere u fatalnu Verušku vide u fotografijama Džonija Monkade pa je, iako je evoluirala u slavni model, na njegovim fotografijama zauvijek ostati samo Vera, jednostavna djevojka.

Nakon Monkadine smrti 2011. godine, njegova ćerka pronašla je tri hiljade neobjavljenih fotografija na tavanu koja je bila zapečaćena više od četrdeset godina. Na fotografijama je Vera u prekrasnim i opuštenim pozama odjevena u najbolji italijanski dizajn s potpisom Valentina, Irene Galitcine, Sorele F.

Te fotografije, na koje prije toga niko nije bacio oko, autentičan su sa dokaz transformacije koja se odvijala ispred te Monkadina fotoobjektiva, transformacije obične djevojke u ikonu savršenstva koju smo nakon određenog vremena upoznali pod jednim jedinim imenom – Veruška.

Ćerka slavnog fotografa zaslužnog za fotografije na kojima je vrijeme stalo Valentina Monkada odlučila je da objavi  neviđene fotografije u Londonu na izložbi pod imenom “From Vera to Veruschka: The Unseen je Photographs by Johnny Moncada”.

Izložba je sadržala više od dvadeset crno-bijelih radova kao i videostimulaciju koja vodi iza kulisa Veruškinog života i njenih snimanja na lokacijama u Italiji.

Uz izložbu objavlejna je istoimena knjiga zahvaljujući knjižari “Rizolli“.

Danas, Veruška je priznata multimedijalna umjetnica koja je svoj mir nakon uzbudljive karijere modela pronašla u Bruklinu u kojem živi posljednjih petnaest godina sa svojim životnim partnerom. Ali, Veruška se i danas povremeno odazove na pozive modnih dizajnera da ekskluzivno nastupi na njihovim revijama, a još uvijek snima i reklamne kampanje dokazujući da je vrijeme za nju zaista stalo.