Učenici Osnovne škole „Branko Radičević“ na Starčevici  dogodine će nastavu pohađati u znatno boljim uslovima, nakon što su danas i zvanično počeli radovi na dogradnji osam novih učionica, u okviru projekta vrijednog 1,4 miliona KM.

Dogradnjom ove škole, steći će se uslovi da se nastava organizuje u dvije smjene, a ne tri, što je sada slučaj. Ovo je jedina škola u Republici Srpskoj, koja je, zbog manjka prostora, morala da nastavni proces organizuje u tri smjene. Ova škola ima 1.782 učenika raspoređenih u 69 odjeljenja i jedna je od najvećih u Srpskoj.

Gradilište su danas obišli gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović. Tokom obilaska, Radojičić je podsjetio da su gradske vlasti razmatrale više modela  za rješavanje ovog, višedecenijskog problema, te da se u analizama ispostavilo da da je najoptimalnije da škola bude dograđena sa osam novih učionica.

– Radi se o najvećoj banjalučkoj osnovnoj školi koja ima problem manjka prostora i velikog broja učenika. Mi smo još prošle godine, zajedno sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture, savjeta roditelja i predstavnicima mjesne zajednice, razmatrali sve opcije, od upisnog područja do mogućnosti da se izgradi nova škola, a kao najbolje rješenje se ispostavila dogradnja škole. Ovo je rastuće naselje i gradnjom škole na drugoj lokaciji, na žalost, ne bi riješili problem. Zato smo se dogovorili da Grad uradi projekat dogradnje, kao i da Vlada finansira dogradnju. Ukoliko vremenske prilike posluže, za nadati se da će učenici drugo polugodište ove školske godine dočekati u novim učionicama – rekao je Radojičić.

Premijerka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo zbog početka realizacije ovog projekta, te ujedno i najavila da je u planu i izgradnja fiskulturne dvorane u ovoj školi.

– Vlada RS je, zahvaljujući finansijskoj stabilnosti, uspjela da finansira i ovaj projekat, a za ovu investiciju smo izdvojili 1,4 miliona KM. Vjerujem da ćemo dogradnjom učionica olakšati život i učenicima i njihovim roditeljima, a svakako i nastavnicima. Širom Republike Srpske postoji čitav niz projekata u oblasti školskog sistema koji su u toku – naglasila je premijerka Cvijanović.

Direktorica OŠ „Branko Radičević“ Darija Mićić kazala je da će dogradnja učinonica predstavljati veliku pomoć u organizaciji nastave.

– Konkretno, to znači da više nećemo imati tri smjene, a nastava u drugoj smjeni počinjaće u 13.30 časova. Zbog prenapučenosti, učenici od drugog do petog razreda sada nastavu pohađaju u tri smjene, a treća smjena počinje u 15.10 – rekla je Mićić.

Pored doggradnje ove škole, Grad Banja Luka je ove godine pokrenuo i veliku akciju obnove školskih objekata na gradskom i prigradskom području. U okviru ovog projekta, biće rekonstruisano 19 škola, u što će biti uloženo oko 1,9 miliona KM.