Parovima koji imaju problema sa začećem obično se savjetuje da tokom plodnih dana imaju polni odnos svaki drugi dan. Je li ta metoda zaista uspješnija od svakodnevnog seksa?

Kada je kvalitet sperme najbolja za oplodnju? S jedne strane, nakon duže apstinencije od ejakuliranja, količina i gustoća spermija je znatno povišena, što povećava mogućnost oplodnje. S druge strane, reaktivni radikali kiseonika uzrokuju oksidativni stres uslijed kojega se kod spermatozoida javljaju strukturna oštećenja DNA, a to umanjuje šanse za uspješnu oplodnju.

Seks svaki ili svaki drugi dan?

Istraživanje koje je 2016. proveo Dr Ashok Agarwai iz Clevelanda ne dokazuju da se kraćim intervalima polnih odnosa dobijaju bolji rezultati, ali, u svakom slučaju, oni nisu lošiji kod svakodnevnog snošaja (koitusa) u odnosu na polne odnose svaki drugi dan.

Međutim, učestalija frekvencija polnih odnosa bi uopšteno mogla poboljšati šanse za oplodnju.

Oligozoospermija, smanjen broj spermija

U ovom istraživanju su sudjelovali muškarci s normalnim brojem spermatozoida, pa se njegovi rezultati ne odnose nužno i na muškarce sa oligozoospermijom. Oligozoospermija je pojava smanjenog broja spermija u mililitru sjemena, ispod vrijednosti od 20 miliona.

Ispitivanje donirane sperme

U nastavku ovog istraživanja, naučnici okupljeni oko Dr Sorena Kelhanija sa Univerziteta  u Salt Lake Cityju  su ispitali podatke o 12.000 donatora čiji je kvalitet sperme rutinski pregledavan od 2002 do 2013 godine. Donatori su, između ostaloga, morali navesti koliko su dana prije ejakulacije apstinirali.

Donatori su podijeljeni u dvije grupe. Onih s oligozoospermijom je bilo oko 2.000, (16,5%) dok je ostatak imao dovoljan broj spermija u mililitru sjemena.

Udjel pokretnih spermatozoida i vitalnost

U obje grupe je dužinom trajanja apstinencije rastao volumen ejakulata. Kod onih s normalnim brojem spermija, rasla je i gustoća i broj spermija. Takođe, povećao se ukupan broj pokretnih spermatozoida sa 122 miliona nakon do dva dana apstinencije na 194 miliona nakon osam i više dana. Ostali parametri poput udjela pokretnih sppermatozoida  i njihova vitalnost su bili nešto oslabljeni.

U grupi s oligozoospermijom dužinom apstinencije su značajno opadali ostali parametri. Vitalnost spermija je nakon dva dana apstinencije iznosila 39%, a nakon pet do sedam dana 33%. Udjel pokretnih spermija je pao s 38% nakon dva dana apstinencije na 27% nakon osam ili više dana.

Duža apstinencija kod oligozoospermije značajno pogoršava kvalitet sperme pa bi se u takvim slučajevima trebalo s rezervom uzeti uobičajene preporuke o dva do sedam dana apstinencije kod problema s oplodnjom.

Apstinencija prije vještačke oplodnje

Kod naprednih metoda vještačke oplodnje poput ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) i IMSI (Intracytoplasmic Morphologically-selected Sperm Injection), kod kojih je važnost kvalitet ispred kvantiteta, valjalo bi preferirati kraće periode apstinencije prije davanja sperme za oplodnju.