Miholjsko ljeto trajaće do 20. oktobra, a temperature će biti prave ljetne, do 25 stepeni Celzijusa, prognoziraju meteorolozi.

Prema riječima meteorologa u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Draška Rudana, lijepo vrijeme trajaće skoro cijeli ovaj mjesec, a dnevne temperature kretaće se između 20 i 25 stepeni Celzijusa.

– Ni jutra neće biti hladna, ali će svakodnevno biti magle u jutarnjim časovima. Kiša neće pasti u narednih desetak dana – rekao je “Glasu Srpske” Rudan.

Dodao je da je ove vremenske prilike uzrokovao prostran anticiklon na sjeveroistoku Evrope, čiji se greben pruža ka Balkanskom poluostrvu.

– Naše područje se nalazi u jugozapadnoj visinskoj struji, a topla vazdušna masa stiže sa jugozapada – naglasio je Rudan.

Slično govore i dugoročne prognoze evropskih meteorologa, prema kojima će prosječna temperatura do kraja godine, kao i srednja temperatura tokom cijele 2018. biti najviše u istoriji mjerenja.

Kako ističu evropski meteorolozi, do sredine oktobra temperatura će biti za sedam do deset stepeni Celzijusa viša od prosjeka za ovo doba godine.

Temperatura bi u Francuskoj mogla dostići i do 30, a u Španiji čak i iznad 30 stepeni Celzijusa. Ekstremno toplo biće u Skandinaviji, do 15 stepeni više od prosjeka.