Zlatna pravila za perfektno sređen garderober…

Zlatna pravila slaganja ormara su pravilo visine i pravilo sezone.

“Pravilo visine znači da ćete svakodnevno korišćene stvari držati u visini očiju gdje ih najlakše možete dohvatiti, a sve ostalo niže ili više od toga. Izuzetak su jedino čarape i donji veš, koji uglavnom stoje u fiokama”, objašnjava profesionalna organizatorka Tamara Kajari za 24sata.hr.

“Pravilo sezone podrazumijeva da je većina ormara iskorišćena za stvari iz tekućeg godišnjeg doba. Vansezonsku odjeću slažemo u zavisnosti od prostora kojim raspolažemo – dublje u ormar, u kutije na ormar ili na drugo mjesto poput podruma ili garaže. Prostor ispod kreveta koristite kao posljednju opciju ili u slučaju skučenog stambenog prostora”, naglašava Tamara.

Dobro organizovana unutrašnjost ormara podrazumijeva samo stvari koje koristite.

“Sve ostalo morate da prepoznate kao nepotrebno, a onda i eliminišete – donirate ili reciklirate. To zahtijeva objektivnost i odlučnost, pa je zato za veliki broju ljudi ovo pravi izazov”, kaže Kajari.

Organizacioni proces slaganja ormara u kojem nikad nema nereda ima tri koraka – razvrstavanje ukupne količine, eliminisanje viškova i čuvanje ostatka, a kod organizacije garderobera to znači ustanoviti šta tačno želite da složite i u kakav tačno ormar!

“Slaganje definitivno morate da prilagodite namještaju koji imate – ugradni ormari s raznim mehanizmima i priborom su lijepi i vrlo praktični, ali skupi. Ako tek opremate svoj prostor ormarima, takva investicija se isplati, jer maksimalno iskorišćavate unutrašnjost ormara, ali i prostor. Ali, ako vam to nije opcija, radite s onim što imate ili razmislite o mogućim prepravkama. U postojećem ormaru, na primjer, prečka za vješalice nije na najboljoj visini za vaše trenutne potrebe pa je možete premjestiti i tako dobiti više prostora za kačenje ili odlaganje na dno ormara”, savjetuje Tamara.

Zlatno pravilo – uklonite nepotrebne stvari

Ne kupujte organizacioni pribor preij nego što ste uklonili nepotrebne stvari. Tek tad ćete dobiti tačan uvid u količinu kojom raspolažete i vrste stvari kojima morate da odredite način slaganja. Vrlo vjerovatno ćete među postojećim priborom imati mnogo toga što ćete moći da iskoristite za novi raspored ormara.

U kutije se slažu majice, farmerke ili šalovi

Osim za odlaganje vansezonske odjeće u podrumu ili ispod kreveta, kutije možete da koristite i unutar ormara. Umjesto slaganja majica jednu na drugu na polici, možete da ih zarolate i složite vertikalno po takozvanoj KonMari metodi u neku lijepu kutiju koju ćete staviti na policu u ormaru. Vodite računa da kutija svojim dimenzijama maksimalno popuni prostor police. Manje kutije ili sklopive kutijice od platna (bitno je da su lagane) možete da koristite za KonMari slaganje čarapa i donjeg veša u fiokama.

Torbe – na dnu ormara ili na kuki

U zavisnosti od broja torbi, možete da ih držite na polici, dok ih u slučaju nedostatka prostora možete složiti jednu u drugu. Moraju biti na dohvat ruke pa je najbolje da su na dnu ormara. Ako raspolažete sa više prostora u visećem dijelu, torbe možete da okačite na “S” kukice. Umjesto njih koristite i namjenski organizator za torbe u obliku vješalice s džepovima.”

Drveni ili plastični ofingeri?

Količina i vrsta stvari koju želite da okačite diktiraće vrstu vješalica. Drvene zauzimaju više prostora, ali ako vam to prostor dopušta nema potrebe da kupujete plastične. Važnije od debljine vješalica je njihova glatkoća, zbog koje stvari mogu da padaju ili zapinju. Posebne vrste vješalica za šalove ili nakit ujedno su i praktično rješenje za odlaganje pojaseva, ogrlica, lančića i narukvica.