Zašto biste izdavali stan na duže i mjesečno uzimali 300 KM, kada taj iznos možete zaradili za jednu sedmicu izdavajući stan na dan.

Ovako razmišljaju mnogi vlasnici stanova koji mahom odustaju od rentanja stanova studentima i mladim bračnim parovima i posvećuje se kratkoročnom izdavanju.

Izdavanje stana na dan košta od 30 do 80 KM po dan, najčešće 50 KM. U ponudi su garsonjere, ali i dvosobni stanovi u zgradi ili kući, a cijenu diktiraju lokacija i opremljenost prostora.

S obzirom na to da Banjaluka kuburi sa krevetima, ovaj posao je i te kako isplativ. Popularnost stanova na dan najbolje se može vidjeti u oglasima, jer su ove ponude preplavile internet stranice za oglašavanje.

U oglasima gotovo da ne možete naći stan za izdavanje na duži period, jer su se mnogi vlasnici upustili u izdavanje stana na dnevnom nivou. Kažu da mušterija ne nedostaje.

– Gosti iz regiona su nam najčešće mušterije, jer nema hotela koji će smjestiti njih petoro za 25 evra dnevno. To im se i više nego isplati. Takođe, gosti su nam često i ljubavni parovi, ipak je ovo lijepo uređeno, ali puno jeftinije od hotela – ispričao je jedan od vlasnika stana.

Kaže da ga mnogi zovu i pitaju da stan za kiriju izda na duži period, ali njemu to ne pada na pamet.

– Mjesečno zaradim oko 800 KM. Toliko mi ostane kada platim čistačicu i sve račune, puno je bolje nego da stan izdajem na duže, jer bih tada mogao da zaradim najviše 400 KM – dodaje on.

Dobra zarada je mnoge stanove pretvorila o ovaj isplativ biznis, a upućeni kažu da se za mnoge od stanova ni ne zna da postoje, jer je nekim mušterijama diskrecija jako bitna.

S druge strane, stručnjaci za računicu smatraju da vlasnici mnogo zarađuju upravo, jer većina nije registrovala smještaj, odnosno, renta stanove na crno i ne plaća porez.

– Izdavanje stanova u Banjaluci svakako je najisplativiji posao, ali mnogo se više zaradi radeći na crno. Da se plaća porez priča bi bila malo drugačija. Čini mi se da je u Banjaluci samo njih 25 registrovalo svoj posao, a ima ih bar pet puta više – kaže ekonomista Anita Vuković.

Upravo da bi stali u kraj nelegalnom izdavanju po inspektori su ljetos pojačali kontrole, te kaznili desetine vlasnika, a neke i natjereli na registraciju.

Osim problema koji ovaj biznis pravi državi jer ne se ne plaća porez, stan na dan muke zadaje i podstanarima. Dok vlasnici zadovoljno trljaju ruke, oni koji su u potrazi za stanom imaju problem. Kažu da nikako ne mogu naći stan za iznajmljivanje, jer su mnogi pretvoreni u, kako kažu, “hotelske sobe”.

Pravne prepreke

Iz Turističke organizacije grada Banjaluku kažu da uklanjanjem pravnih prepreka za registraciju privatnog smještaja posebno “stan na dan” sve više vlasnika stanova ulazi u redovne okvire i registruje svoje kapacitete u tom vidu smještaja.

Izvor: srpskainfo