Osim kiše, u Dalmaciju stiže zatopljenje, od nedjelje vjerovatno i saharski pijesak, a vrhunac koncentracije pijeska u kiši dogodiće se u drugom dijelu ponedjeljka kada bi mogla padati “krvava kiša”, tj. kiša koja je zbog visoke koncentracije saharskog pijeska i prašine crvenkaste boje, javlja Dalmacija danas.

Takođe, u ponedjeljak bi dodatan problem mogla donijeti ciklonalna plima, pa će se niži dijelovi riva i obala naći pod morem.

Gledajući mapu, čini se kako će “krvava kiša” zaobići Bosnu i Hercegovinu.

UPOZORENJE NA KIŠU I VJETAR TOKOM VIKENDA I POČETKOM NAREDNE SEDMICE

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje, jer se očekuju obilnije padavine u Hercegovini i jugozapadnom dijelu BiH, ali i jaki udari vejtra južnog smijera u većem dijelu zemlje, osim na sjeveru i sjeveroistoku.

Jača kiša prognozira se u Hercegovini i jugozapadnom dijelu BiH od sredine nedjelje, 28. oktobra, do sredine ponedjeljka, 29. oktobra, te od ranih jutarnjih sati u utorak, 30. oktobra do sredine dana.

Prognozirana količina padavina je većinom između 40 i 80 litara po metru kvadratnom, a u planinskim područjima i do 120 litara.

Jaki udari vjetra južnog smjera očekuju se sutra od druge polovine dana, sve do sredine dana u utorak, 30. oktobra, a njihova brzina će se kretati između 45 i 65 kilomatara na čas.

U noći sa ponedjeljka, 29. oktobra na utorak, 30. oktobar mogući su i olujni udari juga od 70 do 90 kilometara na čas. Na sjeveru i sjeveroistoku BiH vjetar neće prelaziti 45 kilometara na čas.