Naučnici su pronašli način da naprave kondom od lateksa koji se sam podmazuje na dodir. Kondom je dizajniran tako da zahvaljujući posebnom izdržljivom sloju bude “klizav” sve vrijeme tokom odnosa. Tim naučnika podržala je fondacija Bila i Melinde Gejts.

Naučnici se nadaju da će ovi kondomi biti privlačniji za korišćenje i da će spriječiti polno prenosive bolesti i neželjene trudnoće.

Bez lubrikanata seks može da bude bolan, a kondom može da pukne ili sklizne.

Iako su efikasno sredstvo kontrapcije kada ih pravilno koristite, činjenica je da ih ne vole svi.

Uglavnom su već podmazani lubrikantom kako bi bili lakši za korišćenje, ali ponekad ga nema dovoljno da bi se stvorio osjećaj prijatnosti. Lubrikant je moguće naknadno dodati, ali to podrazumijeva prekidanje seksualnog odnosa.

Naučnici tvrde da kondom koji se sam podmazuje postaje veoma klizav kada dođe u dodir sa tjelesnim tečnostima.

U časopisu Rojal sosajeti open navedeno je da bi takvi kondomi mogli da izdrže 1.000 penetriranja tokom odnosa bez gubljenja lubrikanta. Naučnici kažu da seksualni odnos obično traje upola kraće od toga, ali neki odnosi traju i duže.

Tokom testiranja za poređenje su korišćeni obični kondomi s tečnim lubrikantom na bazi vode. Na počeku su bili klizaviji, ali ne i nakon 600 penetracija. Osim toga, grupa volontera ocjenjivala je klizavost kondoma, a većina od 33 para muškaraca i žena ocijenila je da je kondom koji se sam podmazuje bolji.

“Kada je suv, može biti pomalo ljigav, ali u dodiru s vodom ili prirodnim tečnostima postaje veoma klizav. Potrebno je vrlo malo tečnosti da ga aktivirate”, rekao je Mark Grinstaf, profesor s Univerziteta u Bostonu.

Naučnici ističu da je potrebno još testiranja da bi se ovi kondomi uporedili sa običnim kondomima. Profesor Grinstaf kaže da će klinička istraživanja u koja će biti uključeni parovi početi naredne godine.

Jedna od kompanija u okviru Univerziteta u Bostonu planira da razvije ovaj proizvod za komercijalnu upotrebu.

U međuvremenu, naučnici s Univerziteta Volongong u Australiji rade na sličnim kondomima za koje koriste hidrogelove, a ne lateks i gumu.