Svjetski putnik, bloger, teniser, magistar ekonomije, mladić koji je obišao 40 zemalja na četiri kontinenta i naučio 5 stranih jezika – ovo je samo dio živopisne biografije Banjalučanina Roberta Dacešina (28), koji se ovih dana bavi još jednom nevjerovatnom zanimacijom: usred Sao Paula uči Brazilce – ćirilici!

Ukratko im opiše šta je ćirilica i gdje se piše, dakle – u Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji, ali ne i u Hrvatskoj, pokaže slova i sve to na čistom portugalskom, maternjem jeziku većine Brazilaca.

– Oni inače uče italijanski, ali ubacili smo jedan čas srpskog i ćirilice, čisto da se upoznaju sa prilikama, jer većina njih ništa ne zna o tome. Pričam im o našoj zemlji, o sličnostima i razlikama među ljudima i jezicima – kaže Dacešin za Srpskainfo.

Među njegovim đacima je, međutim, i jedan mladi Brazilac, koji “zna sve o Jugoslaviji”. Nathan Malinverni je ranije gostovao kod Roberta u Banjaluci, a sada su se ponovio sreli u brazilskoj metropoli.

Robert je, inače, na južnoameričkoj turneji. Za dvije nedjelje je obišao regiju Minas, poznatu po čuvenoj kafi, te Rio de Žaneiro i Sao Paulo, a uskoro kreće dalje, pa će dalekim kontinentom krstariti još dva mjeseca.

E da sam nekad sanjao da ću učiti Brazilce ćirilicu😂😂😂

Geplaatst door Robert Dacesin op Vrijdag 26 oktober 2018

Inače, ovaj globtroter je ranije, kako je napisao na svom blogu, radio za Formulu 1 u Belgiji, stopirao po selima u Gruziji, volontirao u sirotištu u Tanzaniji, hodao  po ruševinama u Černobilu, popeo se na Etnu, najviši aktivni vulkan u Evropi, hodao po vulkanskom blatu u Azerbejdžanu, vozio se džipovima u pustinji u Kataru…

Ko zna šta će mu još sve pasti na pamet.

Izvor: srpskainfo