Mnogi tinejdžeri imaju bubuljice i zbog toga su veoma uznemireni. Uglavnom nastaju zbog hormonskih promjena i to je sastavni dio odrastanja koji moramo prihvatiti.

Jedan od razloga je i genetska predispozicija za nastanak bubuljica, ali mogu nastati i kada veća količina sebuma, odnosno masnoće i prljavštine zapuši pore na licu.

Najčešće se pojavljuju u vidu crvenih zapaljenja na koži, velike su, natečene i pune gnoja. To nisu zrele bubuljice i mogu biti veoma bolne ako se stiskaju. Tokom perioda puberteta skoro svako dijete prođe fazu bubuljica, međutim one znaju biti veoma nezgodne i neprijatne. Ali dobra stvar je da postoji rješenje i da se one kod tinejdžera mogu lako ukloniti.

Mladim ljudima je izgled veoma važan, pa je kod većine tinejdžera prvi kontakt sa bubuljicama stresan i stvara im neprijatan osjećaj. Djeca koja imaju akne i bubuljice su često ignorisana, ismijavana i teže stvaraju prijateljstva u svojoj sredini (školi). To dovodi do toga da se povlače u sebe pa kasnije postaju introvertne osobe.

Kako djeca doživljavaju prve bubuljice

Djeca bubuljice na licu doživljavaju mnogo drugačije nego odrasli ljudi. Djevojčicama je u pubertetu najvažniji lijep izgled i lijepo čisto lice, a bubujice doživljavaju kao smetnju i veliki problem. Najvažnije im je tada da budu mladi i lijepi, kako bi se svima dopali i bili omiljeni u društvu.

Tinejdžeri su i veoma često uznemireni u periodu kada počnu da im izbijaju bubuljice, jer ne znaju kako da se izbore sa ovim estetskim problemom. To može dovesti do još jednog problema, a to je povlačenje u sebe, pasivnost, nezainteresovanost, tihi bijes i patnja, što stvara rizik od pojave ozbiljnijih psihičkih stanja i poremećaja.

Ono što tinejdžeri žele je rješenje za uklanjanje bubuljica sa lica, a tu je pomoć roditelja presudna. Da bi sve imalo smisla, a pomoć koja im se nudi bila djelotvorna na scenu stupate vi, da pomognete svom djetetu da se izbori i ukloni neželjene promjene na licu za vrijeme pubertetu u vidu akni.

Sigurno su vam ovakve situacije poznate! Imali ste prilike da se kao roditelj susretnete sa ovakvom situacijom, da je vaše dijete sada u pubertetu i primjećujete drugačije ponašanje. Budite mu prijatelj i pružite potrebnu pomoć kako bi se izborilo sa bubuljicama ili drugim problemima u svom izgledu.

Bubuljice ne prolaze preko noći, ali da bi vaša djeca imala lijepo i čisto lice potrebna je prvenstveno pravilna njega lica, ali i jako puno priče, truda, strpljenja i volje.

Period adolescencije je komplikovan period života djece, a mi roditelji imamo važan zadatak – da djecu u potpunosti razumijemo, kako bi im pomogli. Najvažnije je da se spustimo na njihov nivo, da razgovaramo i pokušamo da razmišljamo upravo na način kako i oni razmišljaju.

Ovaj period odrastanja podijelićemo na tri grupe po godinama:

  • od 10 do 13 godina – početak puberteta kada je uticaj roditelja i dalje veliki, ali se tada djeca prvi put suočavaju sa brojnim promjenama ili problemima u školi, sklapaju nova prijateljstva i slično;
  • od 14 do 16 godina – djeca polako formiraju svoje stavove i karakter, mogu kao odrasle osobe da razgovaraju sa roditeljima, ali ne dozvoljavaju da se mnogo miješaju u privatan život zbog čega nastaju i konflikti, zatim sklapaju nova prijateljstva i prve emotivne veze;
  • od 17 do 21 godina – u ovom periodu djeca donose ozbiljne i važne životne odluke o karijeri, školovanju i daljem obrazovanju, poslu i može se reći da su već formirane ličnosti.

Evo kako vašoj djeci možete da pomognete.

Bubuljice posmatrajte kao problem

Bubuljice na licu vašeg djeteta su problem koji se mora riješiti aktivnim učešćem. Nisu samo prolazna smetnja koja će se riješiti sama od sebe, pa ih tako i tretirajte. A svaki problem je moguće i riješiti, u ovoj situaciji u saradnji sa vašim djetetom. Obavezno razgovarajte o ovoj temi, objasnite da se pojavljuju samo tokom puberteta i da su prolazne. Takođe, jako je važno da znaju zbog čega one nastaju i kako mogu da se uklone.

Podsjećajte dijete da čisti lice

Dječaci češće zaboravljaju na svoje svakodnevne rituale – umivanje, češljanje kose, pranje zuba, a isti je slučaj kada su u pitanju preventivne terapije. Zbog toga je problem bubuljica i akni kod dječaka relativno češći. Međutim, djevojčicama se ovo rijetko kada dešava i one mnogo više vode računa o svom izgledu, zbog čega i dramatičnije doživljavaju bubuljice na svom licu.

Olakšajte život djeci

Tinejdžeri drugačije doživljavaju lične situacije nego odrasli ljudi i uglavnom je to u njihovim glavama mnogo strašnije nego što zapravo jeste. Pokušajte da ih kao roditelj zaštitite i eventualno poštedite od stresnih situacija. U njihovim godinama i najmanji stres dovodi do pojave novih ili širenja postojećih bubuljica.

Pratite kako se vaše dijete ponaša

Posmatrajte svje dijete i pratite kako se ponaša, jer će lako doći u iskušenje da cijedi i stiska bubuljice. Važno je da mu pravilno objasnite šta se može desiti ako čačka lice i da može imati mnogo više štete nego koristi. Predočite mu da postoje načini kojima se može izboriti sa tim i šta sve treba da radi kako bi se što prije one izgubile. Stiskanje bubuljica može samo da dovede do nastanka novih, mogu da ostanu ožiljci i gotovo uvijek dolazi do jake upale kože.

Podignite djeci samopouzdanje

Tokom puberteta tinejdžeri su veoma osjetljivi i sama pomisao na to da imaju bubujice ili akne na licu značajno utiče na njihovo mišljenje o sebi, odnosno utiče da se osjećaju loše. Svoj fizički i estetski izgled stavljaju u prvi plan, a ukoliko nisu zadovoljni dolazi do smanjivanja samopouzdanja. Vaša uloga je jako bitna, jer roditelj svom djetetu najbolje možete podići samopouzdanje.

To nije slučaj samo sa djecom već i sa odaslima, ali je kod djece to mnogo izraženije i dramatičnije, jer su to godine života kada svako dijete formira svoju ličnost, karakter i gradi mišljenje o sebi.

Istraživanja su pokazala da bubuljice i akne dovode do pojave depresije i anksioznosti, koje kasnije nestaju njihovim uklanjanjem, odnosno adekvatno liječenje povećava samopouzdanje i smanjuje depresiju i anksioznost.

Kako ukloniti bubuljice sa lica

Pored kozmetičkih tretmana ne treba eliminisati svakodnevne obavezne rituale, koji takođe mogu pomoći da se uklone bubuljice. Ne samo to, već da se dugoročno riješi ovaj problem, pomogne djeci da ga prevaziđu i vrate čisto i glatko lice.

Bubuljice se kod tinedžera mogu ukloniti na više načina:

  • redovno umivanje,
  • čišćenje lica prirodnim kozmetičkim sredstvima,
  • ne dodirivati lice prstima,
  • korigovanjem ishrane – zdravi i nemasni obroci,
  • odlaskom kod dermatologa koji će prepisati posebne preparate i terapiju.

Redovno umivanje

Djeci se mora usaditi navika o ličnoj higijeni, ne samo za umivanje već i za tuširanje, mijenjanje garderobe, da ne grickaju nokte i mnoge druge. Na licu se preko dana skuplja mnogo prljavštine koja u kombinaciji sa znojem može da zapuši pore i podstakne stvaranje bubuljica.

Djeca bi trebalo da praktikuju umivanje najviše dva puta dnevno, kako im se koža ne bi navikla na prekomjerno lučenje prirodnih masnoća i sebuma. Za uklanjanje bubuljica provjeren je prirodni sumporni sapun, koji veoma brzo suši i uklanja sve bubuljice sa lica. Ovaj sapun nije prijatnog mirisa, ali je veoma efikasan i sve majke ga rado kupuju svojim tinejdžerima.

Prirodna kozmetika za čišćenje lica

Nema potrebe stavljati na lice dodatna ulja ili kreme. Dječija koža je mlada i svježa i brže će se oporaviti ako ne trpi nikakve hemikalije, ulja i kreme. Dovoljno je prirodnim hidrantom svako veče pred spavanje osvježiti lice.

Ne dirati lice rukama

Vaše dijete će sigurno doći u iskušenje da pipne i stiska bubuljice kako bi one pukle, jer misli da će ih se tako riješiti. Ne dozvolite da to uradi!

Pokušajte da mu slikovito obasnite šta će se desiti ako to radi. Ruke su uvijek prljave i moraju se držati podalje od lica, jer će tako vrlo lako prljavština sa prstiju doći u dodir sa kožom lica i porama, pa mogu učiniti da lice izgleda mnogo gore nego ranije.

Stikanje može da izazove upalu kože, upravo zato što je koža u pubertetu nježna i veoma osjetljiva. Gnoj iz bubuljica može doći u dodir sa ostatkom lica, a u kombinaciji sa bakterijama može nastati infekcija.

Zdrava ishrana

Zdrava hrana je bitna za pravilan razvoj i rast djece, a voće i povrće bogato vlaknima je obavezno. Ako vaše dijete svakog dana redovno jede svježe voće i povrće, to će doprinijeti zdravom funkcionisanju digestivnog trakta i normalnom varenju hrane. Takođe, obavezno je da pije dosta vode, kako bi telo samo izbacilo što više toksina.

Spremajte djeci zdrave obroke, naučite ih zašto je zdrava riba, koliko su mliječni proizvodi bitni za zdravlje. Nemojte tolerisati ako vaši tinejdžeri svake večeri kupuju za večeru pljeskavice i peciva iz fast-food-ova, jer to je hrana koja nadima, goji i ne pomaže kod uklanjanja bubuljica.

Odlazak kod dermatologa

Tretmani čišćenja bubuljica i akni podrazumijevaju odlazak kod dermatologa i kozmetičara, a to je podjednako važno u njihovim godinama kao i svakodnevna higijena kućna njega tijela. Ako se one pravilno i pravovremeno uklone opasnost od ostanka ožiljaka i fleka po licu je minimalna.

Takođe, odlaskom kod dermatologa pokazujete djetetu vašu zainteresovanost i zabrinutost za taj problem, što je jako bitno da ono osjeti, kako bi se osjećalo sigurno. Potrudite se i da prihvati dermatologa, da ne doživljava terapije kao čistu obavezu, već kao metodu i način koji će mu otkloniti bubuljice.

Budite istrajni do samog kraja, jer stpljenje je najjače sredstvo u borbi protiv bubuljica. Pokažite vašim mlađim ukućanima da ih razumijete u potpunosti. Počnite od toga kako ste vi prošli taj period života i šta vam je pomoglo.

Pubertet je vrijeme promjena, konfuzije, emocionalih uspona i padova, kada djeca uče kako da prihvate svijet oko sebe i kako da budu prihvaćeni. Zato je važno da se naoružate jakom dozom stpljenja, jer put oporavka zna biti veoma trnovit ne samo za vaše dijete, već i za vas.