Grad Banja Luka u školskoj 2018/2019. godine stipendiraće ukupno 1.238 učenika srednjih škola, za šta će iz gradskog budžeta biti izdvojeno oko milion KM.

Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport objavilo je danas rang listu učenika kojima je odobrena stipendija Grada Banja Luka, po osnovu uspjeha u školi i koja se može pogledati na ovoj internet stranici i na oglasnoj ploči u prizemlju zgrade Gradske uprave.

Prema njihovim podacima, na konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola prijavilo se ukupno 1.317 učenika, koji su konkurisali za jednu od tri vrste stipendija: prema socijalnom statusu, za deficitarna zanimanja i stipendije za uspjeh u školi.

Za stipendiju po osnovu socijalnog statusa konkurisalo je 615 učenika, za stipendiju za deficitarno zanimanje 51 učenik i za stipendiju po osnovu uspjeha u školi 651 učenik.

-Pozitivno je riješeno 1.238 zahtjeva, dok 79 zahtjeva ne ispunjava uslove konkursa. Komisija je razmotrila prijave po osnovu uspjeha u školi i utvrdila da 634 učenika ispunjava uslove propisane konkursom, te je, u skladu sa tim, izvršila bodovanje i sačinila rang listu – kazali su u nadležnom odjeljenju.

Kako su naveli, odobrene su i 564 stipendije za učenike koji su podnijeli zahtjeve po osnovu socijalnog statusa i 40 stipendija za deficitarna zanimanja.

-Kompletna obrada zahtjeva i priprema rješenja za dodjelu stipendija, trebalo bi da bude okončana do polovine novembra kada će i učenici stipendisti biti pozvani da preuzmu rješenja – zaključili su iz odjeljenja.

Odlukom o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz Budžeta Grada Banja Luka, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku 2018/2019. godinu utvrđeno je da stipendije za uspjeh u školi i stipendije prema socijalnom statusu iznose 80 KM, a za deficitarna zanimanja 160 KM.

Sve gradske stipendije se isplaćuju u mjesečnim tranšama, i to deset mjeseci u godini.

Treba napomenuti, da je konkurs za studentske stipendije otvoren do 14. novembra ove godine. Takođe, Grad dodjeljuje tri vrste stipendija redovnim studentima prvog ciklusa, i to: prema socijalnom statusu, za deficitarna zanimanja i za uspjeh na studiju.

Najviši novčani iznos predviđen je za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja, i to mjesečno od 250 KM. Po socijalnom statusu i uspjehu na studiju, mjesečna stipendija iznosi 130 KM.

Rang listu možete da pogledate OVDJE.