Mješavina začina koja čini kari predstavlja pravu riznicu minerala…

Začini koji čine kari (kurkuma, đumbir, kumin, korijandar…) vijekovima su se u tradicionalnoj indijskoj medicini koristili kao lijek za probavne tegobe, upalna oboljenja, tumore, visoke nivoe šećera u krvi.

Stoga, kada god posegnete za ovom mješavinom začina, osim što ćete oplemeniti i podići okus brojnih posnih jela, ostvarićete i višestruke koristi za zdravlje.

Sam naziv “kari” odnosi se i na mješavinu začina i na pikantnu vrstu jela s različitim sosevima koja su tipična za južnu Aziju. Začinsku mješavinu poznatu kao kari iz Azije su na zapad donijeli engleski kolonizatori tokom 19. vijeka.

Kari je danas postao toliko omiljen i popularan da su ga Englezi nedavno proglasili – svojim nacionalnim jelom.

Savršena mješavina začina koja oplemenjuje jela

Kari kakav nalazimo na policama naših trgovina zapravo je zapadnjačka verzija mješavine začina poznate pod nazivom masala. Masala je sastavni dio gotovo svakog indijskog i pakistanskog jela, a odabir samih začina uvelike zavisi od regije, kasti, običaja, preferencama kuvara…

Svaki vrhunski kuvar danas sam priprema svježu mješavinu začina za kari. Ovaj zdravi miks može sadržavati od pet do čak 30 začina, ali njegovu osnovu najčešće čine:

kurkuma; kuminpiskvicađumbir; korijander.

Kari može da sadrži i cimet, muskatni oraščić, čili, karanfiliće, crni biber, kardamom, bosiljak

Dakle, riječ je o cijelom nizu začina koji podjednako osvajaju kako okusom tako i snažnim djelovanjem na imunitet i zdravlje.

Što se tiče nutritivnih vrijednosti, kari je odličan izvor minerala poput mangana, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, željeza, bakra, cinka i selena, a od vitamina tu su vitamin E, vitamin K ivitamini B-grupe.

Sto grama karija sadrži oko 325 kcal.

8 dobrobiti karija

  1. Podstiče probavu

Zahvaljujući bogatstvu vlakana što ih sadrže pojedini začini, kari uveliko podstiče probavu te omogućava dobru peristaltiku i zdravlje vaših crijeva. A upravo je to prvi važan korak prema dobrom zdravlju. Naime, ako je probava uravnotežena, organizam se djelotvorno čisti od otpadnih tvari, što smanjuje rizik od raznih oboljenja. Cimet iz karija sprečava povraćanje i prolivv, crni biber smanjuje stvaranje gasova u crijevima, a korijandar ublažava probavne tegobe. Stoga, vaša probava će obožavati kari.

2. Djeluje protivupalno i smanjuje bolove

Zahvaljujući sastojcima poput kurkume i đumbira, kari ima snažno protivupalno djelovanje. To začini djeluju tako da blokiraju djelovanje upalnih enzima u organizmu, što rezultira smanjenjem upala i bolova. Stoga je kari izvrstan dodatak vašim jelima ako patite od reume, gihta ili artritisa ili ako se od tih oboljenja pravovremeno želite zaštititi.

3. Smanjuje rizik od raka

Ova mješavina začina može se pohvaliti obiljem antioksidansa i kurkumina – sastojcima koji smanjuju rizik od pojave raka te inhibiraju rast tumorskih ćelija. Kurkuma ima antikancerogeno djelovanje – smanjuje rizik od raka debelog crijeva, a usto sprečava i pojavu bakterije H. pylori, koja može dovesti do raka želuca.

Neka su istraživanja pokazala da kurkuma djeluje antikancerogeno već u dodiru s vašim jezikom! U kontaktu sa pljuvačkom ona se pretvara u nanokurkumin, koji se pokazao naročito djelotvornim u sprečavanju nastanka raka pankreasa.

4. Čuva zdravlje srca

Ako vaš kari sadrži bosiljak i kardamom, njegovom konzumacijom dodatno ćete zaštititi i srce i krvne sudove. Spomenuti duo djeluje kao vazodilator, a to znači da širi krvne sudove i pomaže dobroj cirkulaciji. Osim toga, kari snižava krvni pritisak te smanjuje nivo triglicerida nakon obroka. Takođe, njegovom konzumacijom uveliko ćete smanjiti rizik od srčanog udara i ateroskleroze.

5. Pomaže očuvanju vašeg mentalnog zdravlja

Od svih sastojaka karija upravo kurkuma najbolje štiti i čuva vaše mentalne funkcije od propadanja. Kurkumin sprečava djelovanje slobodnih radikala na nervni sistem, kao i nakupljanje amiloidnog plaka u mozgu, koji vodi do slabljenja pamćenja i demencije. Pokazalo se da osobe koje redovno dodaju kari u svoja jela rjeđe obolijevaju od Alchajmerove bolesti.

6. Doprinosi zdravim i snažnim kostima

Da li ste znali da kari obiluje kalcijumom, mineralom koji je važan za zdravlje i čvrstoću kostiju? Dodajte tome magnezijum i fosfor, kojima se ovaj začin takođe može pohvaliti, a koji održavaju kosti i mišiće zdravima. To znači da svakodnevnom konzumacijom karija zaista možete usporiti degenerativne promjene u svojim zglobovima i kostima. Tu ne smijemo izostaviti ni ulogu kurkume koja jača kosti te pomaže u sprečavanju osteoporoze.

7. Ima snažna antibakterijska svojstva

Korijandar, sastojak iz karija, poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima, što znači da konzumacijom ovog začina možete smanjiti i rizik od raznih infekcija. Korijandar je naročito djelotvoran protiv ešerihije koli i drugih crijevnih infekcija.

8. Podstiče detoks jetre

Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Kenzas, kari koji sadrži korijandar doprinosi detoksu jetre i čisti organizam od teških metala poput žive i olova. Svakodnevnom konzumacijom karija spriječićete neke od posljedica akumulacije teških metala u organizmu poput smanjenja nivoa testosterona i broja spermatozoida kod muške populacije.

Nekoliko savjeta za upotrebu karija  u jelima:

Jela s rižom: Nakon što ste luk prodinstali na ulju, dodajte prstohvat-dva karija i suva riža, malo prodinstajte pa tek onda dolijte vodu i nastavite da kuvate do kraja.

Zapečeno povrće: Dodajte prstohvat karija u ghee ili ulje pa njime “poprskajte” zapečeno povrće, poput krompira, mrkve, karfiola, brokolija…

Supe i čorbice: Kari odlično godi u toplim supama, na primjer u onima od bundeve ili mrkve, te se savršeno uklapa s ukusom variva od sočiva.

Salate: Karijem možete oplemeniti i salatu od krompira, batata, riže, kus-kusa…

Sosovi: Dodajte prstohvat-dva karija u svoj omiljeni sos ili humus – uživaćete!

Kokice i palačinke: Pripremate li kokice ili pečete palačinke, dodajte im malo karija za završni dodir i još bolje zdravlje.

Napomena: Preterana konzumacija karija ne preporučuje se osobama koje uzimaju lijekove za razređivanje krvi, jer sama začinska mješavina djeluje tako da razređuje krv. Ne preporučuje se osobama koje imaju oboljenja žuči.