Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, Alen Šeranić, danas će u Banjaluci otvoriti Osmi festival nauke koji će okupiti 30 izlagača iz Republike Srpske i regiona.

Posjetioce očekuje sadržajan program koji je prilagođen, prije svega, najmlađima, a obuhvata prezentacije, radionice, te naučne eksperimente iz fizike, hemije i drugih naučnih oblasti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Šeranić je rekao Srni da je cilj Festivala da na zanimljiv i razumljiv način nauku i neka od naučnih dostignuća predstavi najmlađima, te osnovcima i srednjoškolcima, ali i svim drugim posjetiocima.

On je naveo da je neformalna tema ovogodišnjeg Festivala nauke izazovi u proizvodnji hrane.

“Cilj nam je da posjetiocima, a naročito najmlađima, pokažemo šta je i kako nastaje hrana, tako da ćemo imati zanimljive prezentacije kako raste hljeb, kako izgledaju orhideje i krompir iz epruvete i slično”, rekao je Šeranić.

On je istakao da je najveći dio sadržaja Festivala interaktivan i vizuelno primamljiv, te živopisan i zanimljiv, te da će naučni eksperimenti biti iz hemije, fizike, matematike, koji će pokazati da je nauka svuda oko nas.

Prema njegovim riječima, za ljubitelje zvijezda i nebeskih tijela sadržajno se pobrinuo Centar za promociju nauke iz Beograda, sa pokretnim planetarijumom u kojem se projektuju slike zvjezdanog neba i nebrojenih spektakularnih objekata koje možemo posmatrati u univerzumu.

“Na ovaj način djeca se upoznaju sa naukom i ovaj interaktivan program podstiče djecu da diskutuju i da razvijaju kritičko mišljenje”, rekao je Šeranić.

Stručni saradnik u Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci, Biljana Badnjar, izrazila je zadovoljstvo što će ove godine Institut biti u prilici da svojim učešćem doprinese i obogati program Festivala nauke.

“Tema ovogodišnjeg izdanja festivala je proizvodnja hrane, te ćemo prikazati kako izgleda čajna ceremonija, koja je neizostavni dio tradicionalne kineske kulture, kao i predsaviti različite vrste čaja i dejstva koje imaju na zdravlje ljudi”, rekla je Srni Badnjareva.

Ona je dodala da će posjetioci moći da uživaju i u drugim elementima tradicionalne kineske kulture u maštovito osmišljenim edukativnim i interaktivnim radionicama, gdje će imati priliku da pišu kineske znakove i izrađuju razne oblike od papira.

Otvaranje Festivala zakazano je za 10.00 časova u Domu omladine.

Izvor: srna