Elektrotehnički fakultet u Banjaluci bolonjcima oduzima status studenta i dodaje i do 12 novih ispita, tvrde to nezadovoljni studeni.

U saopštenju koje je uputila grupa studenata, navode da je na ETF-u odlučeno da studenti koji su upisali studijski program po Bolonjskom sistemu 2008. godine i ranije, izgube status studenta, a ukoliko žele da nastave studije moraju pisati molbu na osnovu čega će da im se vršiti ekvivalencija sa novim studijskim programom iz 2014.

Vršenjem ekvivalencije, pojašnjavaju, studentima bi bili dodati i novi predmeti na godinama sa kojih imaju nepoložene ispite.

– To bi značilo, zavisno od odsjeka, da studenti dobijaju od 4 pa čak do 13 predmeta. Napominjemo da je riječ o studentima upisanim po bolonjskom sistemu po programu iz 2007. koji su odslušali sve predmete i imali su status apsolventa ili su izgubili taj status nakon obnavljanja apsolventskog staža – navode studenti u zajedničkom obraćanju.

Ovom odlukom, naglašavaju, obuhvaćen je veliki broj studenata koji su mahom u radnom odnosu te izdržavaju svoje porodice, a dodavanje novih predmeta će im produžiti studiranje za nekoliko godina i za većinu se nažalost neće ni završiti jer nisu u prilici da to finansiraju.

Studentima kojima je ostao samo diplomski, fakultet je dao još godinu dana da završe svoje studije. Takođe, studenti koji su neku od godina obnovili dva ili više puta su već ranije izgubili status studenta te su dobili nove indekse 2011. i 2012. godine, studiraju više od 10 godina ali oni nisu obuhvaćeni ovom odlukom, jer su dobili novi broj indeksa. Ovo, dodaju, ujedno znači da će fakultet svakako da organizuje ispite po planu i programu iz 2007. zbog studenata koji su kasnijih godina upisali fakultet.

– I dok ostali fakulteti na Univerzitetu u Banjaluci izlaze u susret svojim studentima, poput medicinskog na kojem se rok za završetak studija produžava i studentima koji studiraju 20 godina, na arhitekturi je dovoljno da student napiše molbu i nastavi studiranje, te na tehnološkom i mašinskom, kao i ekonomiji gdje studentima daju status vanrednog studenta, Elektrotehnički fakultet je odlučio da to ne uradi- poručuju nezadovoljni studenti.

Studenti kažu da su se već obraćali molbom dekanu Elektrotehničkog fakulteta, ali da molba nije uvažena uz obrazloženje da im je po zakonu istekao rok za završetak studija, te da ne mogu da ih prebace na vanredne studije, jer ih Elektrotehnički fakultet nema.

Studenti međutim tvrde da po Statutu Elektrotehničkog fakulteta vanredni studiji postoje.

– Molbu smo predali i u rektorat Univerziteta u Banjaluci rektoru i prorektoru, ali zvaničan odgovor još nismo dobili, iako je na Senatu održanom prošle sedmice odlučeno da je ta odluka isključivo na fakultetu.  Mislimo da se uz dobru volju, a bez kršenja zakona, može pronaći rješenje koje bi išlo u korist svim stranama te bi se izbjeglo vršenje ekvivalencije i omogućilo studentima da završe fakultet.

Izvor: srpskainfo