Ukusna pečenica je obavezan dio svake slavske trpeze.

Priprema:

Praseće pečenje pripremite na sljedeći način: uzmite lijep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, plećku, šta volite. Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom. Oštrim nožem zasjecite kožu u dva smjera samo do masnoće da dobijete lijepu šaru, kockice, na taj način pečenje će se lakše sjeći i korica će biti hrskava.

Pripremljenu prasetinu dobro posolite, utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno mesu u tepsuju u koju ste nasuli malo ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore. Četkicom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osjetiti.

Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrijanu na 250 stepeni da se peče.

Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati.

Povremeno provjeravajte praseće pečenje i ako je potrebe podlijte sa još malo vode. Pred kraj pečenja ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lijepa korica.

Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60minuta da se odmori, a zatim ga isjecite na parčad i poslužite sa salatom i prilogom po želji.