Naglo debljanje je iznenadna pojava nenamjernog povećanja tjelesne težine koja može biti posljedica različitih zdravstvenih stanja.

Kod većine ljudi, nakupljanje kilograma često predstavlja popratne tegobe kao što su depresivnost zbog nezadovoljstva vlastitim tijelom, manjak samopouzdanja te poremećaje prehrane.

Srećom, uzrok naglog debljanja se ponekad može vrlo jednostavno uočiti što ujedno znači da se može uspješno i regulisati kontrolom štetnih faktora zbog kojih se kilogrami iz dana u dan nakupljaju.

U tekstu koji je pred vama pročitajte zbog čega dolazi do naglog debljanja, te kako ovu pojavu uspješno kontrolisati.

Uzroci naglog debljanja

Naglo debljanje se nerijetko javlja zbog prekomjernog unosa nezdrave hrane ili tečnosti, te smanjenja fizičke aktivnosti. Često je i posljedica zadržavanja tečenosti, konstipacije ili trudnoće.

U takvim situacijama je naglo debljanje sasvim logična pojava koja se može pojaviti periodično (npr. tokom menstrualnog ciklusa kod žena), ali može potrajati i neko vrijeme (npr. tokom trudnoće).

Međutim, brze oscilacije u težini često mogu biti posljedica nekih drugih uzroka koje je potrebno primarno liječiti kako bi se težina uopštee mogla regulisati.

Menopauza

Tokom ovog perioda, kod žena dolazi do brojnih hormonalnih promjena, tokom kojih estrogen, hormon koji je odgovoran za  menstruaciju i ovulaciju, počinje opadati.

Smanjenje estrogena može izazvati kod žena u menopauzi nagli dobitak težine oko abdominalne regije.

Takođe, hormonalne promjene mogu rezultirati i pojavom sindroma policističnih jajnika koji nerijetko uzrokuje sklonost debljanju kod žena koje ga ne mogu uspješno regulisati i liječiti. Drugim riječima, hormonalne promjene rezultiraju usporavanjem metabolizma što dovodi do povećanja težine.

Menstruacija

Povremeno naglo debljanje je često posljedica menstrualnog ciklusa. Žene mogu doživjeti zadržavanje vode i nadutost tokom ciklusa, a promjena nivoa estrogena i progesterona može uzrokovati dobitak na težini.

U pitanju je manji broj kilograma, ali ova vrsta debljanja obično prestaje kada se menstrualni ciklus približi kraju. Nažalost, debljanje se može ponovno pojaviti početkom sljedećeg ciklusa, ali regulacija težine je moguća uz određene metode.

Ponekad je naglo debljanje rezultat i PMS-a kojega žene nerijetko prožive u razdražljivom raspoloženju. Nije rijetkost da žene u tom periodu posežu za slatkim namirnicama koje nisu nužno štetne ako se konzumiraju u umjerenim količinama. Ali, ponekad se granice izmaknu kontroli zbog čega neke žene imaju problema s naglim nakupljanjem kilograma.

Trudnoća

Trudnoća je period u kojem mnoge žene postanu zabrinute oko kilograma koji se iz mjeseca u mjesec samo gomilaju. Nadalje, oni predstavljaju normalnu reakciju na brojne promjene koje se u tijelu događaju koje se obično sastoje od samog rasta bebe, posteljice, amnionske tečnosti, povećanog obezbjeđivanja krvlju, te povećane materice.

Međutim, mnoge žene namjerno jedu više, vjerujući u mit kako u trudnoći trebaju jesti „za dvoje“. Beba se normalno razvija i kada žene jedu jednako ili možda malo više nego prije, ali i dalje je bitna raznolika i zdrava prehrana koja sama po sebi ne može uzrokovati toliko naglo povećanje težine.

Drugim riječima, debljanje u trudnoći je normalno i neizbježno zbog navedenih promjena u tijelu, ali ono što možete regulisati je zdrava prehrana koja između ostalog može samo koristiti i vama, ali i bebi.

Praćenje tjelesne težine tokom trudnoće i dalje ima kliničke primjene za predviđanje ishoda samog porođaja. Naučničasopis Obstetrics and gynecology donosi studiju koja je pokazala da ljekari pomoću praćenja tjelesne težine kod trudnica mogu ispitati rizik od prijevremenog porođaja.

Nadalje, časopis Cochrane database of systematic reviews prikazuje istraživanje koje je pokazalo da je prekomjerno povećanje tjelesne težine tokom trudnoće povezano s lošim ishodima majke i djeteta, uključujući gestacijski dijabetes, hipertenziju, porođaj putem carskog reza, itd.

Zadržavanje tečnosti u tijelu

Nenadano naglo debljanje može biti posljedica zadržavanja tečnosti u tijelu. Ono je, takođe, poznato kao edem, a može uzrokovati natečenost određenih dijelova tijela.

Osobe koje imaju srčanih problema ili bolesti bubrega mogu imati poteškoća s viškom kilograma upravo zbog ovog razloga.

Lijekovi

Jedna od sve češćih nuspojava brojnih lijekova je upravo i naglo dobijanje na težini. Nažalost, na ove nuspojave je teško uticati prije nego ih doživite posebno zato što se one ne moraju pojaviti kod svakoga.

Međutim, često mogu usporiti metabolizam ili povećati apetit zbog čega je naglo debljanje ponekad čak i neizbježno. Lijekovi koji mogu uzrokovati naglo debljanje su:

 • kortikosteroidi,
 • antidepresivi,
 • antipsihotici,
 • kontracepcijske pilule.

Stres

Kao što je već mnogima poznato, stresne situacije uzrokuju povećanje nivoa hormona stresa – kortizola. Zbog toga dolazi do različitih fizioloških reakcija koje mogu ometati normalan rad metabolizma uzrokujući time naglo debljanje.

Nažalost, stresne situacije je ponekad teško izbjeći. ALi, možete naučiti koristiti korisne strategije suočavanja sa stresom kako biste se u budućnosti znali ponašati u istim ili sličnim situacijama.

Ponekad nivoi kortizola mogu nadmašiti normalne vrijednosti, pa se tako može pojaviti i Cushingov sindrom koji predstavlja endokrini poremećaj povišenog nivoa hormona kortizola u krvi. Svakako se obratite lejkaru ako posumnjate na ove tegobe.

Depresija

Jedna od sve češćih psihičkih problema današnjeg društva je upravo depresija koja u posljednje vrijeme jednako pogađa sve više različitih doba. Naučni časopis Psychological bulletin donosi studiju koja pokazuje da postoji sve veći broj oboljelih od depresije kojima je prejedanje jedan od načina ublažavanja psihičkih smetnji.

Depresija smanjuje volju za bilo kakvom fizičkom aktivnošću, a nerijetko kod osoba izaziva teška emocionalna stanja koja često završavaju prejedanjem i nezdravim načinom života.

Uz to, osobe koje se liječe od depresije antidepresivima mogu doživjeti naglo debljanje zbog nuspojava lijekova.

Različite bolesti

Naglo debljanje se može pojaviti i kao posljedica brojnih bolesti, a obično su bolesti štitnjače one koje zadaju najviše problema s dobijanjem na težini kod mnogih oboljelih (npr. hipotireoza).

Uz njih, prekomjerno debljanje uzrokuju i ciste na jajnicima zbog kojih žene ponekad posežu za brojnim strogim dijetama kako bi se vratile u normalno stanje.

Između ostalog, kardiovaskularne bolesti te bolesti bubrega takođe mogu zadavati brojne probleme s viškom kilograma, ali liječenje primarnih bolesti može rezultirati uspješnim regulisanjem tjelesne težine.

Simptomi naglog debljanja

U zavisnosti od uzroka, simptomi naglog debljanja se mogu razlikovati od osobe do osobe.

Obično su povezani s abdominalnom nelagodom ili nadutosti, a takođe se mogu prikazati u obliku povećanja tjelesne mase posebno u stomačnoj regiji, ali i na drugim dijelovima tijela.

Iako je naglo debljanje ponekad samo po sebi simptom brojnih bolesti, takođe možete primijetiti i sljedeće znakove kojima tijelo šalje signale da nešto nije u redu:

 • groznica,
 • osjetljivost kože,
 • teškoće s disanjem,
 • natečene noge,
 • srčane palpitacije,
 • povećano znojenje,
 • umor i iscrpljenost.

Ako navedeni simptomi prate naglo debljanje, mogu ukazivati na ozbiljne poteškoće sa zdravstvenim stanjem.

Dijagnoza naglog debljanja

Naglo debljanje se obično dijagnostifikuje na temelju kliničke slike, te nekoliko dodatnih anamnestičkih podataka. Ljekar će vam vjerovatno postaviti nekoliko pitanja o mogućim simptomima, načinu života, te istoriji bolesti.

Uz to, potrebno je uzeti i uzorak krvi za provjeru nivoa hormona, funkcije bubrega te drugih zdravstvenih pokazatelja koji mogu ukazivati na medicinske probleme. Ponekad može biti potreban i ultrazvuk, ali to nije uvijek slučaj.

Liječenje naglog debljanja

Liječenje naglog debljanja zavisi od uzroka koji se primarno liječi kako bi se postigao optimalan nivo tjelesne težine. Najbolja metoda liječenja zavisi od uspješnosti kontrolisanja glavnog uzroka.

Na primjer, ako je uzrok nakupljanja kilograma hormonalna neravnoteža, ljekar može propisati lijekove koji mogu uravnotežiti nivo hormona, te vam pomoći u regulisanju tjelesne težine. Ako je sami lijek uzrok problema, doktor će pronaći druge načine liječenja, te tako spriječiti daljnje nakupljanje kilograma.

Savjeti

Imajte na umu da je naglo nakupljanje kilograma ponekad i posljedica nezdravog načina života. Kod nekih ljudi se posljedica takvog života može uočiti odjedanput zbog čega se obično uzroci traže u bolestima koje ne moraju nužno biti prisutne u pozadini debljanja.

Manjak fizičke aktivnosti u današnjem sjedilačkom načinu života je takođe jedan od glavnih uzroka koji vam mogu zadati dodatne brige s viškom kilograma. Pokušajte to promijeniti upravo povećanjem fizičke aktivnosti koja će vam pomoći i u borbi protiv stresa.

Drugim riječima, to znači da bi se uravnoteženom prehranom i zdravim načinom života bilo kakvo nakupljanje kilograma moglo regulisati ili barem svesti na najmanji mogući nivo čak i ako je u pitanju bolest.